30 Jaar cel voor Hellevoeter

moord-hurwenenDe rechtbank in Arnhem heeft dinsdag marktkoopman Marcel B. (49) en diens zoon Mark B. (22) uit Hellevoetsluis veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf, de maximale tijdelijke straf.

De rechtbank acht hen schuldig aan de moord op een 52-jarige textielleverancier en diens 23-jarige zoon uit het Gelderse Hurwenen in september 2008.

De slachtoffers werden gekneveld en door het hoofd geschoten. Hun huis werd in brand gestoken. De veroordeling is conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM), maar het OM vond de twee schuldig aan doodslag. Het rijke slachtoffer was zakenpartner van de marktkoopman en had hem wel eens een groot bedrag geleend. De marktkoopman had nog steeds torenhoge schulden. Hulpdiensten troffen in de brandende woning ook een lege kluis aan.

Behalve voor moord zijn de vader en zoon uit Hellevoetsluis veroordeeld voor brandstichting en diefstal. De rechtbank gelooft dat Marcel en Mark B. samen met Marks kameraad Ricky Scholtz naar het huis gingen met puur roofzuchtige bedoelingen.

De rechtbank acht anders dan het OM bewezen dat zij de mannen doelgericht doodschoten en de jongste in brand staken, nadat de slachtoffers waren mishandeld en gewurgd. Koelbloedig en wreed en volgens vooropgezet plan.
Het drietal had een vluchtauto, maar daarmee zijn ze niet vertrokken. Marcel B. werd zwaargewond naast die auto op de oprit gevonden. De autosleutels lagen in het brandende huis, per ongeluk achtergelaten toen een jas vlam vatte. Mark B. en Ricky vluchtten volgens de rechtbank te voet. Ricky is daarbij verdronken in het water van de Hurwenense Kil, die zij wilden oversteken. Zijn lichaam is daar later zonder sporen van geweld gevonden. De valse kentekenplaten op de vluchtauto zijn volgens de rechtbank gestolen door Merijn B., een andere zoon van Marcel.

Marcel B. verklaarde voor de rechtbank dat afpersers van Marokkaanse komaf hen om geld naar de woning in Hurwenen hadden gedirigeerd en vervolgens de gruwelen hadden begaan. De rechtbank gelooft dat niet. Dertig jaar cel is de enige passende straf om de nabestaanden genoegdoening te geven en zulke misdaden in de toekomst te voorkomen, vindt de rechtbank. De advocaat van Mark B. wil in hoger beroep gaan.

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl