Als gevolg van de Europese aanbestedingsregels, heeft de gemeente Spijkenisse voorlopig de gunning gegeven aan een andere vervoerder, namelijk RMC uit Rotterdam. Deze aanbesteding betreft overigens (vooralsnog) uitsluitend het collectief vervoer en dus niet het leerling- of ziekenvervoer. De commotie die deze ogenschijnlijk eenvoudige beslissing met zich meebrengt was wellicht onverwacht maar erg groot.
In één week tijd zijn ruim 5000 handtekeningen verzameld, welke vanmiddag, door Wil den Boer aan wethouder van der Schaaf werden aangeboden. Ruim 50 personeelsleden waren richting stadhuis gekomen, samen met een even groot aantal mensen die door hun handicap afhankelijk zijn van dit vervoer. Ze droegen een spandoek mee met de tekst: “Gemeente Spijkenisse maakt van Niemantsverdriet, Allemansverdriet”.
Personeel
Leo Niemantsverdriet, directeur van het Spijkenisser taxibedrijf, denkt niet dat een bezwaar of het aanbieden van de handtekeningen het tij nog kan keren. “Alles is volgens de regels gegaan, het draait om de laagste prijs en die hebben wij niet geboden.” Inmiddels is Dhr. Niemantverdriet al wel om de tafel gegaan met RMC om te praten over de eventuele overgang van het personeel. Het lijkt er op dat het merendeel van de tachtig medewerkers wel bij RMC aan de slag kunnen. Volgens de cao moet de nieuwe vervoerder driekwart van het personeel overnemen tenzij zij zelf voldoende mensen in huis heeft.
Het personeel zelf is natuurlijk blij als ze niet op straat komen te staan maar of het rijden in een RMC busje net zo fijn is als het rijden in het vertrouwde oranje busje voor Niemantverdriet, is nog maar de vraag. Het lagere aanbod in prijs moet tenslotte ergens vandaan gehaald worden. En waar ze dat ook doen, het zijn altijd mensen die hierdoor geraakt worden. Tot september zal alles nog blijven zoals het was, daarna zullen de oranje bussen en witte wagens uit het Spijkenisser straatbeeld verdwijnen.
College
Wethouder van der Schaaf gaf aan dat de bezuiniging van 10 miljoen waar de gemeente aan zal moeten geloven, volledig los staat van deze aanbestedingskeuze. Een hoongelach in de zaal was hierop de algemene reactie. Vorig jaar had de gemeente al de verplichting om volgens de nieuwe regels de aanbesteding te doen, zij hebben dat toen niet gedaan, waardoor ze door de accountant op de vingers getikt zijn. Van der Schaaf zegt dat het college overtuigd is van de noodzaak van goed vervoer en dat zij kennis genomen hebben van de zorgen van zowel personeel als cliénten.
De gemeente doet tot de definitieve beslissing, begin juni, geen uitspraken over deze besluitvorming.
Foto’s: Cok de Coninck