Onder de merknaam stadsboerderij wil ik een zo breed mogelijk publiek actief kennis laten maken met de nieuw(st)e ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid in energie en het gezonde gebruik van voeding uit grondstoffen die de aarde in samenwerking met de mens geeft. Lokaal opgezet en zoveel mogelijk zelfstandig in energie- behoefte en verbruik maken we een verbinding tussen het ouderwetse boeren, de trend van slowfood, eerlijk eten en laten laagdrempelig de moderne mogelijkheden van energievoorziening zien. De stadsboerderij ontstaat door in samenwerking met sponsoren, deelnemers en lokale tijdelijke gebruikers een stuk grond, voorzien van een tuinhuis, geschikt te maken voor akkerbouw, te laten bewerken en de oogst te verwerken door de stedelingen onder leiding van ervaren (ex) agrariërs uit de praktijk. Wie wil er met mij meedoen vanuit Voorne-Putten?
Het concept is relatief eenvoudig te realiseren, kopieerbaar en daardoor schaalbaar om in andere steden, wijken en buurten lokaal toe te passen. Naar verwachting zal de publiciteitwaarde hoog zijn.
Onder leiding en met hulp van participerende boeren vanuit Voorne-Putten zie ik voor mij dat grond geschikt gemaakt wordt voor duurzame seizoensgebonden kleinschalige akkerbouw in een stedelijke omgeving zoals Hoogvliet. In Hoogvliet zijn redelijk grote stukken grond voorzien van gras.
Deze open stukken grond zijn in wijken tussen woningen ontstaan na de sloop van diverse flats van woningbouwcoöperaties. Voor een stuk grond, liefst zo dicht mogelijk bij bebouwd woninggebied, hoop ik met een woningbouwcoöperatie afspraken te kunnen maken over het beschikbaar stellen daarvan. De locatie wordt vervolgens voorzien van een tuinhuis als ontmoeting- en informatiecentrum voor kleine groepen.
Het tuinhuis wordt, op het beschikbaar gestelde stuk grond, gebouwd door de stedelingen vanuit een standaardbouwpakket onder deskundige leiding vanuit de leverancier. In samenwerking met een energieleverancier wil ik afspraken maken om het tuinhuis zo optimaal mogelijk zelfstandig in energiebehoefte en verbruik laten zijn, door gebruik van zonne-energie, zonneboilers e.d. warme- en koudeopslag. Het tuinhuis wordt door sponsoren, deelnemers en lokale gebruikers ingezet als ontmoeting- en informatiecentrum op het thema duurzaam gebruik van energie en voeding.
Stedelingen worden gevraagd als vrijwilliger met een vergoeding voor geleverd werk. Mogelijk worden ze ambassadeurs van sponsoren om op locatie geïnteresseerden te informeren over (onderdelen van) het project en activiteiten te begeleiden cq. uit te voeren. Onder deskundige leiding van de agrariërs onderhouden en (be)werken ze de akker(s).
Stedelingen worden omringd door agrariërs. Agrariërs uit Voorne-Putten roep ik daarom op als deelnemers op locatie werkzaamheden uit te voeren en stedelingen te begeleiden. Welke agragier(s) wil(len) mij helpen mee te denken met wat nodig is? Jongeren informeren over maatschappelijke stage lopen bij het boerenbedrijf als doelstelling kan mogelijk een goede motivatie zijn.
Puntsgewijs kan aan de volgende activiteiten vanuit de stadboerderij worden gedacht:
• Voorlichting over duurzame energieoplossingen die vandaag beschikbaar en werkend zijn
• Informatiebijeenkomsten over agrarisch werk, slowfood, voorlichting voeding algemeen
• Kooklessen met eerlijke grondstoffen en duurzame recepten (equivalent energieverbruik)
• Gezond eten + gezond bewegen = gezonde energie (C3 + D3 = E3) projecten
• Natuur-, milieu- en energie educatie
Ik ben benieuwd wie er met mij mee wil denken en/of sponsoring geeft aan de idee om een stads-boerderij in Hoogvliet op te zetten. Aanmeldingen met contactgegevens graag mailen naar okenomie@live.nl
Ed van de Peppel