Aanhoudingen vanwege bezit of aansteken illegaal vuurwerk

 

De politie heeft afgelopen week meerdere aanhoudingen verricht voor het bezit van of afsteken van zwaar illegaal vuurwerk.

Op maandag 5 december zagen agenten tijdens een verkeerscontrole in Spijkenisse dat in een auto 10 stuks illegaal vuurwerk op de achterbank lag. De 24 jarige bestuurder werd daarvoor aangehouden. De man is verhoord voor het vuurwerk en moest direct nog een openstaande verkeersboete van 159 euro betalen.

In Ooltgensplaat onderzochten agenten op maandag 5 december een vernieling die was veroorzaakt door vuurwerk. Dit onderzoek heeft geleid tot een 26 jarige verdachte waarbij in zijn woning 1 mortierbom, 400 grote nitraten en 60 kleine nitraten werden aangetroffen. De man is aangehouden.

Naar aanleiding van een onderzoek van de Douane is op maandag 5 december illegaal vuur-werk gevonden in een woning in Rockanje. In de woning werden 40 grote nitraten (zogenaamde Cobra’s) en 799 andere grote nitraten aangetroffen. Het vuurwerk was afkomstig uit Polen. De 19 jarige bewoner is aangehouden en verhoord.

Vrijdag 9 december is in Spijkenisse een 19 jarige man aangehouden voor het voorhanden hebben van twee mortierbommen en 55 grote nitraten. In zijn woning werd onderzoek ingesteld naar aanleiding van een aangifte van bedreiging, daarbij werd het vuurwerk aangetroffen. Het vuurwerk is in beslag genomen.

Tenslotte werd in Spijkenisse op zaterdag 10 december 2011 nog een 37 jarige man betrapt op het afsteken van vuurwerk. Hij kon direct 100 euro afrekenen.

De verdachten die zijn aangehouden op bezit van illegaal vuurwerk zijn na verhoor heengezonden. Zij moeten zich later verantwoorden bij de rechter en kunnen een strafeis krijgen variërend van 3 tot 16 maanden gevangenisstraf.

Zeer gevaarlijk
Al het in beslag genomen vuurwerk is illegaal en zeer gevaarlijk en wordt vernietigd. De ontploffingskracht is vaak enorm. Er zijn al enkele zwaargewonden gevallen met dit soort vuurwerk. Ook is veel schade aangericht.

Hoge straffen
Sinds november van dit jaar geldt een nieuwe vuurwerkrichtlijn en worden hogere straffen geëist voor het stunten met zwaar (illegaal) vuurwerk of het maken van vuurwerkbommen. Het meeste in beslag genomen vuurwerk is zwaar illegaal vuurwerk wat valt onder de in die richtlijn genoemde ‘Big Five’, te weten lawinepijlen, mortierbommen, grote flowerbeds, grote Romeinse kaarsen en strij-kers en nitraten langer dan 5,5 cm. De straffen hiervoor zijn zeer hoog geworden.
Als meerderjarige (18 jaar) geldt bijvoorbeeld een strafeis van 1 tot 3 maanden gevangenis-straf bij bezit van 1 stuks van het genoemde Big Five vuurwerk.
Minderjarigen krijgen in dit geval een strafeis van: 30 tot 35 uur taakstraf.

In bezit van meerdere stuks van dit vuurwerk dan lopen de strafeisen op tot respectievelijk 16 maanden gevangenisstraf en meer dan 50 uur taakstraf. 

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl