Ahrens Fox in de spotlight

Op zaterdag 15 augustus en op zondag 16 augustus 2009 besteedt het Nationaal Brandweermuseum extra aandacht aan de beroemde motorbrandspuit Ahrens Fox. De Ahrens Fox is een beroemd Amerikaans merk van motorbrandspuiten.

De Rotterdamse brandweer heeft in 1927 zeven van deze bijzondere motorbrandspuiten aangeschaft.

Deze motorspuiten hadden elk een capaciteit van 3780 liter per minuut. Eén van de zeven wagens is op 10 mei 1940 verloren gegaan bij de luchtaanval op vliegveld Waalhaven.

De laatste Ahrens-Fox heeft in Rotterdam dienst gedaan tot 1972. De Ahrens Fox van het Nationaal Brandweermuseum (de A2) is op 15 en op 16 augustus in werking te zien (als het niet regent).

Deze auto is nog ingezet na het bombardement van Rotterdam in mei 1940, en heeft diverse branden geblust tijdens de bezetting tot 1945. Voor het laatst dienst gedaan bij de grote brand in het Groothandelsgebouw. In 1968 buitendienst gesteld i.v.m. gebroken krukas.

In 1972 aan het museum geschonken met gedemonteerde kapotte motor die in 1991 in eigen beheer is gerestaureerd.

Op zaterdag 15 en op zondag 16 zijn er ooggetuigen aanwezig in het museum die met de Ahrens Foxhebben gewerkt en mensen die de beroemde brandspuit hebben gekend. Op zaterdag laat de heer J.H. Hofmann foto’s zien uit zijn uitgebreide verzameling. Ze vertonen de dvd over het in eigen beheer uitgevoerde groot onderhoud. Jeroen van der Ven heeft de ruim 20 prachtige modellen, die hij van de Ahrens Foxen heeft gemaakt aan het museum uitgeleend.

Op zondag zal Ton van Eijsden om 13.30 uur vertellen over de geschiedenis en over de bijzondere eigenschappen van de Ahrens Fox.

Toegangsprijzen: volwassenen 5 Euro, kinderen tot en met 12 jaar gratis,

Donateurs, Museumkaart en Rotterdampas gratis. 65-plussers: 3 Euro. Meer informatie via e-mail brwmuseum@planet.nl

of per telefoon 0181 314479.

Nationaal Brandweer Museum,
Industriehaven 8, 3221 AD
Hellevoetsluis.
www.nationaalbrandweermuseum.nl

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl