Ambtenaren worden carpoolers

hellevoetsluis-greenDe gemeente Hellevoetsluis gaat een auto beschikbaar stellen voor ambtenaren die afspraken buiten de deur hebben.

Er wordt hiervoor een bedrijfsabonnement van een jaar afgesloten met het bedrijf Greenwheels. Doel is om het autogebruik van ambtenaren te verminderen.

Het autodelen maakt onderdeel uit van het milieu- en klimaatbeleid van de gemeente Hellevoetsluis. In dit beleid staan tal van afspraken en maatregelen om minder energie te verbruiken. Het autodelen is één van de ideeën om het gebruik van de auto te verminderen. Een andere stimuleringsmaatregel op het gebied van verkeer en vervoer is bijvoorbeeld het fietsplan van de gemeente Hellevoetsluis.

In de praktijk komt er op de parkeerplaats een auto te staan die door ambtenaren gereserveerd kan worden voor afspraken buiten de deur. Hierdoor hoeft de ambtenaar bij afspraken niet met de eigen auto te reizen (duurder) en is het niet noodzakelijk om met de eigen auto naar het werk te komen.

De kosten voor een bedrijfsabonnement zijn €25,- per maand. Uit verschillende berekeningen blijken de totale kosten lager te liggen dan de onkostenvergoeding die wordt uitbetaald bij het gebruik van de eigen auto voor externe afspraken. Dit komt bovenop de verwachte vermindering van energiegebruik door minder noodzakelijk gebruik van de eigen auto bij woon-werkverkeer.

De gemeente wil met de proef het voorbeeld geven en hoopt dat er ook elders in Hellevoetsluis ideeën ontstaan om dit voorbeeld te volgen. Dit kan bij bedrijven maar ook inwoners kunnen zich aansluiten bij Greenwheels. Over een jaar is er een evaluatie.

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl