ATLAS: Spijkenisse is gemeente met grootste kans op krimp

spijkenisse-bouw2Opnieuw scoort Spijkenisse dramatisch.

De Atlas Nederlandse Gemeenten publiceerde vandaag haar jaarlijkse uitgave die geheel in het teken staat van krimpende gemeenten. In deze uitgave wordt door de onderzoekers van Atlas gekeken naar verschillende aspecten die een inzicht geeft aan de ontwikkeling van een stad.

Op vrijwel alle onderzochte punten lag de score van Spijkenisse ruim onder het gemiddelde en in sommige tabellen is Spijkenisse de hekkensluiter. Zo heeft Spijkenisse het laagst aantal restaurants per 1000 inwoners en is de kwaliteit daarvan, volgens het onderzoek ook niet al te best gesteld.

Spijkenisse is van de 50 grootste steden in Nederland de stad met het minst aantal hoogopgeleiden, matige kansen op gebied van werkgelegenheid en wat betreft de ontwikkeling van de huizenprijzen zit deze stad ook ruim onder het gemiddelde.

Spijkenisse kent volgens de onderzoekers veel gezinnen met kinderen maar deze kinderen vertrekken als zij het ouderlijk huis verlaten veelal naar andere steden toe. Ondanks de vele nieuwbouwprojecten in Spijkenisse is het aantal mensen dat in deze stad komt wonen minder hoog dan het aantal mensen dat deze stad verlaat.

Direct na het uitkomen van deze gegevens verzond de gemeente Spijkenisse een persbericht waarin zij meldt niet verbaasd te zijn over deze dramatisch slechte cijfers. “Juist om de bevolkingskrimp tegen te gaan wordt al jaren gewerkt aan diversiteit in woningen en het vernieuwde stadscentrum. Met de bouw van de woonwijk “De Elementen”, met de haven, schitterende appartementen langs de Oude Maas en een woonwijk met jaren dertig allure, probeert de gemeente Spijkenisse juist ge├»nteresseerden van buiten de stad te trekken.”

Of dat gaat lukken is natuurlijk de vraag. De verkoop van de nieuwbouw op “Het Land” verloopt redelijk voorspoedig maar de interesse in de woontorens aan de Oude Maas is zorgwekkend. Ook andere projecten zijn “lastig”. De huizenmarkt in Spijkenisse zit op slot meldde onlangs een directeur van MaasDelta al in een reactie op de leegstand in voormalige huurwoningen die zij nu tracht te verkopen. Het termijn dat een huis te koop staat is boven het landelijke gemiddelde en de opbrengt van een koophuis onder dit gemiddelde.

Verder stelt de gemeente: “Ook op cultureel gebied timmert Spijkenisse aan de weg, zoals blijkt uit de bouw van een nieuwe bibliotheek en een nieuw theater” maar hier gaat het feitelijk niet om nieuwe voorzieningen doch om vervanging van bestaande faciliteiten.

Burgemeester Salet: “De inwoners geven de stad een dikke zeven, daar zijn we blij mee. Bovendien vinden mensen uit de regio Spijkenisse een zeer aantrekkelijke winkelstad.” En inderdaad, de leegstand in winkels valt mee maar ook is het aantal winkels per 1000 inwoners relatief laag, iets waar na de oplevering van het nieuwe winkelgebied een einde aan kan komen.

Ook op gebied van veiligheid scoort Spijkenisse zeer slecht. Al met al, heel veel werk aan de winkel voor Spijkenisse. Niets doen is geen optie! En is er ook nog iets positiefs te melden over Spijkenisse: Ja, het valt in deze stad nog mee als het gaat om armoede.

woonaantrekkelijkheidsindex
krinpindex-kans

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl