Bejaarden aan de GPS

erasmus-mcAls onderdeel van het Nationaal Programma Ouderenzorg onderzoeken wetenschappers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam de invloed van de fysieke (bebouwde) leefomgeving op de zelfredzaamheid van ouderen, zo meldt het Erasmus MC.

Daarvoor werden senioren in Spijkenisse uitgerust met een GPS-apparaatje en een bewegingsmeter.

Zo werden hun bestemmingen en routes op afstand een week lang gevolgd. Ook werd de deelnemers gevraagd naar de beweegredenen om voor een bepaalde route te kiezen.

“Vaak wordt gedacht dat senioren graag door een mooi groen park willen wandelen”, zegt onderzoeker dr. Frank van Lenthe van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Rotterdamse ziekenhuis, “maar in de praktijk kunnen ze zo’n plek mijden, bijvoorbeeld omdat de verlichting slecht is of omdat er hangjongeren zitten”.

Met de resultaten van het onderzoek heeft de gemeente Spijkenisse uiteindelijk een beter zicht op welke maatregelen er kunnen worden genomen om de zelfredzaamheid van ouderen te verbeteren, zoals het aanpassen van wegen, verlichting of beplanting. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met het onderzoeksbureau TNO.

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl