De gemeenteraad van woensdag 29 juni stond voor een groot deel in het teken van het voornemen van de gemeente om de leegstaande appartementen in De Rokade voor een bedrag van €27,5 miljoen op te kopen en te gaan verhuren. Vanwege de late ontvangst van een aantal stukken, verzochten een aantal fracties om de besluitvorming over het reces heen te tillen, zodat iedereen tot september de tijd had om de stukken door te nemen. Die verzoek werd van de hand gewezen.
Vervolgens was het inwoner dhr. Wibes die gebruik maakte van zijn inspreekrecht om zijn mening ten overstaan van de gemeenteraad en college kenbaar te maken.
Daarbij koos hij voor de woorden die zijn mening het beste weergaven en daarbij viel het woord “sjoemelen”, hetgeen hem op een terechtwijzing van de VVD kwam te staan.
De laatste woorden van dhr. Wibes bleken van profetische aard te zijn. Volgens hem was de beslissing over de aankoop van de Rokade al genomen, want VVD en ONS waren voor en dan kon de rest van de raad ophoepelen.
Vervolgens was het aan de verschillende partijen om hun licht te laten schijnen over het voorstel van het college om te kiezen voor het 2e van de 4 scenario’s welke door het college waren uitgewerkt:
Scenario 2 – De gemeente koopt de woningen
De aankoop door de gemeente van de woningen van Dijkzone V.O.F. kan voor de gemeente op langere termijn financieel het minst nadelig en inhoudelijk aantrekkelijk zijn. Hiertoe is een exploitatieopzet opgesteld voor een periode van 20 jaar, waarbij verhuur met tussentijdse verkoop van leegkomende woningen plaatsvindt. Door de aankoop van de woningen ontstaat er een kans het financiële en inhoudelijke risico zoveel mogelijk te beperken en te beheersen.
Hoewel het voor de gemeente een niet voor de hand liggende taak is om te investeren in woningen is deze optie voor de gemeente financieel aantrekkelijker dan handhaving van de bestaande afspraken. Na aankoop kunnen de woningen worden verhuurd in een segment waar in Spijkenisse en bredere vraag naar is of te koop worden aangeboden, met gebruikmaking van woonconcepten. Het hoofddoel blijft de woningen allemaal op termijn te verkopen. Op basis van deze overwegingen wordt voorgesteld om verder in te zetten op de aankoop van de resterende woningen. Aankoop biedt de kans om de financiële- en verkooprisico’s als gevolg van de crisis voor de gemeente zo goed mogelijk te ondervangen.
De coalitiepartijen ONS, CDA en VVD sloten in hun eerste termijn naadloos aan op scenario 2. Met name ONS en VVD benadrukten dat het woningen betreft die een nieuw segment kunnen gaan vormen in het woningaanbod in Spijkenisse. Het CDA moest wel bekennen dat achteraf gezien een constructie is gekozen die wellicht beter niet gekozen had moeten worden, maar nooit meer gekozen moet worden.
Die mening van het CDA werd door de oppositie gedeeld, al waren de woordvoerders van de diverse fracties minder vriendelijk voor het college dan het CDA
Bij monde van raadslid Huizing vroeg de PvdA zich af waarom de gemeente moet bijdragen aan een scenario dat blijkbaar zo kansrijk is dat er genoeg commerciële geïnteresseerden zouden moeten zijn. Daarnaast werd met terugwerkende kracht de verontwaardiging uitgesproken omdat in het verleden vaak is uitgesproken dat de gemeenteraad zelf aanwezig is geweest bij besluitvorming, terwijl nu blijkt dat dit toch niet het geval was.
D66 ging een stapje verder en kondigde een motie aan waarin werd gevraagd om een onderzoek uit te voeren met als doel de onderste steen boven te krijgen. Daarnaast werd nog een nieuw scenario aangedragen, namelijk het in erfpacht nemen van de woningen. Op die wijze zou de koopprijs voor de woningen verlaagd kunnen worden terwijl het voor de huidige bewoners geen negatieve gevolgen met zich zou meebrengen.
Ook GroenLinks stelde twijfels over het gemak waarmee de appartementen verhuurd kunnen gaan worden en wees in dit kader op de toren in Hoogvliet die na jaren ook nog steeds niet volledig gevuld is.
In het betoog van fractievoorzitster van Sliwinski klonk naar mening van de VVD iets teveel emotie door. Het was ditmaal het woordje “discutabel” waar de liberalen moeite mee hadden. Vooral het feit dat ook het nieuwe scenario geen bovengrens kent, doet Trots op Nederland vrezen dat de kosten ook nog wel eens hoger kunnen uitvallen.
In zijn reactie ging wethouder ’t Hart in op de reacties van de diverse fracties. Hij gaf aan begrip te hebben voor zowel de reacties voor, als de reacties tegen en gaf aan dat als het college had geweten wat ze boven het hoofd hing, ze er uiteraard niet aan begonnen waren.
Maar de markt was op dat moment gunstig. De Vier Werelden was een succes, vrijwel alle woningen daar waren snel verkocht en er ontstond een vraag naar meer luxere appartementen in Spijkenisse. Daarnaast lonkte er een subsidie van 3 miljoen. Reden voor de gemeente om de VOF te benaderen en het initiatief te nemen om snel met de verkoop te beginnen.
Als verdediging op het verwijt van o..a. Trots op Nederland dat de wethouder toch econoom is en toch minimaal de signalen uit de wereldeconomie had moeten opvangen, voerde de wethouder aan dat ook toenmalig premier Balkenende en minister van financiën Bos verklaarden dat de crisis aan Nederland voorbij zou gaan.
Daarnaast werd door hem nog gemeld dat het beheer van de door de gemeente aangekochte appartementen gedaan gaat worden door De Leeuw van Putten en dat de op te richten bv dus erg slank gaat zijn.
In tweede termijn werden weinig nieuwe aspecten naar voren gebracht en in de daarop volgende stemming werd het besluit aangenomen door ONS, CDA, VVD, CU, LPF, D66 en SP. Tegenstemmen kwamen van PvdA, GroenLinks en Trots op Nederland. Dhr. Wibes had gelijk gekregen.
De motie van D66 om door middel van een soort raadsenquête een duidelijk beeld te vormen van de besluitvorming werd ook verworpen.
Hiermee kan het college zijn plannen doorzetten om de leegstaande appartementen van De Rokade aan te schaffen en te verhuren.