De gemeente Spijkenisse gaat door met het landelijk online jongerenonderzoek van het Verwey-Jonker Instituut. Het instituut neemt, in samenwerking met de gemeente Spijkenisse, onder jongeren van 12 tot 18 jaar een enquête af over veilig opgroeien.
In september zijn er vragen gerezen over mogelijke fraude bij het invullen van de vragenlijst.
De enquête is hierdoor tijdelijk van het internet gehaald. Uit onderzoek blijkt dat er in een beperkt aantal gevallen sprake is van mogelijke fraude.
Om het onderzoek op een betrouwbare en veilige manier voort te zetten zijn ongeldige vragenlijsten verwijderd. De vragenlijsten zijn nu ook op een beveiligde omgeving geplaatst. Jongeren krijgen opnieuw een persoonlijk wachtwoord en een persoonlijke inlogcode toegezonden. Deze zijn met een computer willekeurig gecreëerd en daardoor niet te ontcijferen of te achterhalen. Tenslotte moeten jongeren de vragenlijst in één keer afmaken. Zij kunnen dus niet halverwege stoppen en op een later moment verder gaan met invullen.
De enquête is uitgezet om het beleid voor jongeren die opgroeien in Spijkenisse te laten aansluiten op hun wensen en behoeften. De enquête is ook onderdeel van het landelijke effectonderzoek naar “Communities that Care”, een wijkaanpak die wordt gevolgd om de kansen op stabiel opgroeien groter te maken.
De gemeente vindt het belangrijk om met het onderzoek door te gaan, omdat dit inzicht geeft in welke problemen er spelen onder jongeren in onze stad. Ook draagt het onderzoek bij aan meer kennis over effectieve werkwijzen die mogelijk ingezet kunnen worden om problemen te voorkomen of om jongeren met een hulpvraag te ondersteunen. Jongeren en hun ouders ontvangen binnenkort weer een brief, met een toelichting op het onderzoek en het verzoek om er aan mee te werken.