Vier vrouwen hebben afgelopen weken een proces-verbaal gekregen nadat zij een valse aangifte hadden gedaan.
De vrouwen draaien ook op voor de door de politie gemaakte kosten. twee van hen kwamen uit Spijkenisse.
Twee vrouwen uit Spijkenisse van 23 en 29 jaar deden in augustus aangifte van een woninginbraak. Bij deze inbraak zouden diverse spullen zijn weggenomen. Na onderzoek van de politie bleek dat ze de spullen zelf hadden verwijderd uit de woning. Ze verklaarden dat ze door financiële omstandigheden valse aangifte hadden gedaan. Beiden krijgen een boete van 280 euro voor de gemaakte politiekosten.
Ook een 26-jarige vrouw uit Warnsveld deed valse aangifte van woninginbraak. Meerdere getuigen verklaarden dat de aangeefster zelf de spullen een avond voor de vermeende woninginbraak uit haar huis had gedragen. Na uitgebreid onderzoek bleek de inbraak inderdaad nooit te hebben plaatsgevonden. De aangeefster bekende de valse aangifte en kreeg een boete van 385 euro.
Straatroof
Enige tijd geleden deed een 21-jarige vrouw uit Guinee aangifte van een straatroof. Daarbij zou haar mobiele telefoon weggenomen zijn. Uit onderzoek bleek echter dat zij haar telefoon was kwijt geraakt. Vorige week vrijdag bekende ze de valse aangifte. Het Openbaar Ministerie legde haar een werkstraf op van 22 uur en daar bovenop de onderzoekskosten van de politie van 455 euro.
Als een aangever opzettelijk onjuiste feiten opgeeft, of als aangifte wordt gedaan van een strafbaar feit dat helemaal niet heeft plaatsgevonden, is er sprake van een valse aangifte. De aangever riskeert een fikse boete of zelfs gevangenisstraf van maximaal 1 jaar. Een valse aangifte bezorgt de politie onnodig veel werk. Zo wordt onder meer naar sporen gezocht, een buurtonderzoek gedaan en wordt met getuigen gesproken. Dit vergt een grote inzet en tijd die beter aan andere zaken had kunnen worden besteed.