Bomen op WC Waterland worden vervangen

boom-wc-waterland01Omwonenden reageerden geschokt op de voorgenomen kap van dertig bomen in winkelcentrum Waterland.

Dat bleek afgelopen zaterdag toen Trots op Nederland campagne voerde in het ‘vergeten’ winkelcentrum. Trots op Nederland, vroeg de inwoners wat zij vonden van de voorgenomen bomenkap.

Aanleiding voor deze vraag is de bespreking van de vernieuwing van WC Waterland ten behoeve van de nieuwe C1000 in de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer (ROB) op 3 februari j.l.

In het definitief ontwerp dat in de commissie werd besproken bleek dat in totaal dertig bomen in het winkelcentrum gekapt zullen worden. Daar zullen 15 bomen voor worden teruggeplaatst. De partij vreest dat dit veel kleinere en dunnere bomen zullen worden. Veel bewoners reageerden verbaasd en geschokt. Geen van de omwonenden bleek op de hoogte van de plannen. Daarnaast gaven zij aan dat zij de bomen graag willen behouden. Redenen die werden genoemd waren de gezellige sfeer die bomen geven, zuurstof en de aanwezigheid van schaduw.

In de commissie sprak fractievoorzitter Chris Hottentot van Trots op Nederland zich als enige uit tegen deze besluitvorming. Alle overige partijen, inclusief GroenLinks, gingen hier wel in mee. Hottentot hoopt dat de politiek dit besluit nog wil herzien, nu blijkt dat veel omwonenden zich niet in dit plan kunnen vinden. “Bomen zorgen toch voor sfeer en helaas zien wij dat er in de stad steeds meer bomen komen te verdwijnen”, zo vertelt hij. Als voorbeeld noemt hij de Hekelingseweg nabij de Oude Maas. “Ooit een mooie weg met veel bomen, nu een kale en sfeerloze locatie. Voor je het weet ziet winkelcentrum Waterland er hetzelfde uit, als het centrum. Sfeerloze pleinen zonder groen. De bestrating zal in ieder geval al wel in dezelfde sfeer komen”, aldus een teleurgestelde Hottentot.

Geen dunne boompjes dus

Wethouder Christel Mourik vind het wel mee vallen: “Door te kiezen voor een andere locatie voor de ondergrondse afvalcontainers worden minder bomen gekapt, 25 stuks totaal. 14 bomen worden geplant, een paar bomen worden verplaatst en voor een tweetal bomen wordt grondverbetering toegepast. Hierover is uitvoerig gesproken met de Bomenridders. Een goed gesprek waarin is aangegeven dat de meeste bomen die gekapt worden in slechte staat zijn. Waar mogelijk wordt grondverbetering toegepast en er wordt een aantal bomen verplaatst. De bomen die in slechte conditie zijn en worden gekapt worden vervangen door een ander type boom (Gleditsia Sunburst) met een minimale maat van 18-20 cm en een behoorlijke kruin, wellicht een nog grotere maat. Geen dunne boompjes dus.”boom-wc-waterland02

© Foto’s Mario Guagliardo / VPinfo.nl

 

Tagged under

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl