Boswachter bij geboorte van kalfje Schotse Hooglander

schotse-hooglanderBoswachter Wim Bouman merkte tijdens zijn ronde door Voornes Duin vreemd gedrag op bij een Schotse Hooglander koe.

Hij volgde de koe en maakte de geboorte van een kalfje vanaf 20 meter mee.

Het gebeurt niet elke dag dat je zo iets bijzonders meemaakt. Boswachter Wim Bouman merkte een koe op in de Vogelpoel in Voornes Duin die zich vreemd gedroeg. ‘Ze liep een beetje afgezonderd en vreemd. Dat is niets voor deze sociale dieren, dus ik volgde haar. Al gauw zag ik dat ze aan het baren was’ vertelt Bouwman.

Er lopen met deze nieuwe aanwinst zeven koeien en drie kalveren in de Vogelpoel. Ze houden het duin open. Bouman: ‘En dat doen ze goed. Ze eten veel grassen en struiken, waardoor bijzondere planten en dieren zoals duinviooltje en de zandhagedis meer ruimte krijgen.’ De Schotse Hooglanders begrazen de Vogelpoel nu voor het derde jaar.

Ook vorig jaar zijn er kalfjes geboren in de kudde. Maar dat je de geboorte op 20 meter afstand meemaakt is iets bijzonders. De bovenste foto is net na de geboorte genomen. Wilt u moeder en jong zien? De groene wandelroute door Voornes Duin gaat langs de Vogelpoel. Je komt de koeien dan meestal wel tegen.

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl