VPinfo

Brielle blijft graffiti en vandalisme keihard aanpakken

briele-vandalisme-aanpak01Afgelopen donderdag is er in Brielle een bijeenkomst georganiseerd met als thema graffiti, dit vanwege een aanhouding waardoor veel zaken zijn opgelost.

Burgemeester van Viegen: Als het over graffiti gaat, is dit één van onze grootste ergernissen van dit moment. We hebben wel een redelijk lik op stuk beleid als het gaat om het schoonmaken, dus zo snel mogelijk schoon.

We kennen allemaal het “broken window verhaal” staan er twee, drie strepen op, dan staat binnen de kortste keren je hele tent vol. Het gaat ook om heel veel geld wat er per jaar vernield wordt.

Sinds kort hebben ze in Brielle, het beleid, dat iedere tag en iedere vernieling wordt gefotografeerd en gelijk door gaat naar de politie. Vooral ook om te kijken of een handtekening of andere kenmerken herkend worden en dan vooral ook of deze aan andere zaken of andere mensen gerelateerd kunnen worden. Dankzij oplettende beveiligers, is iemand in zijn lurven gegrepen en daardoor zijn behoorlijk wat zaken opgelost.

Van Vliegen: “Ik heb hier regelmatig met de raad de gesprekken over wat er vernield is en je wilt zo graag kunnen verhalen. Om iets te verhalen, heb je wel mensen nodig die je in hun kladden hebt gegrepen zodat je kunt zeggen “jongens, dit is jullie werk en we zullen kijken of we nog meer werk van jullie kunnen vinden.” Want het gaat dus om meer dan 1000 foto’s per jaar, die worden hier verzameld en er wordt dan ook bekeken of die gerelateerd kunnen worden aan andere plekken op het eiland, want men is mobiel, als het in Brielle niet meer lukt, dan lukt het misschien wel in Hellevoetsluis bijvoorbeeld. We hebben het bij ons over meer dan een ton per jaar gemeenschapsgeld aan zinloze vernielingen waar niemand iets aan heeft en in de meeste gevallen ziet het er ook niet uit en dat moet je proberen te verhalen. Ik moet zeggen, in het verleden is dat tot nu toe niet zo succesvol geweest. De relatie leggen tussen de dader en het spuiten op muren e.d. is echt problematisch. Dat is niet in verhouding, we halen dus nog niet zo heel erg veel geld terug. Maar dat we nu mensen hebben kunnen oppakken en de link hebben kunnen leggen tussen de daders en 200 vernielingen van hun kant, dat gaat dus om heel veel geld, daarmee laten we zien dat we het wel buitengewoon serieus nemen. We hebben ook grote campagnes gehad en aan mensen gevraagd, als u iets ziet, meldt het onmiddellijk. Dat we hier nu fors gaan verhalen, is ook om aan anderen te laten zien: Je komt hier niet ongestraft mee weg!

Ik ben bijzonder blij dat we nu ook met de politie afspraken hebben gemaakt, over de wijze van hoe wij aangifte doen want dat vergt ontzettend veel inzet. Alle vernielingen gaan rechtstreeks naar de politie toe en zij kunnen dan kijken, komt dit al in onze bestanden voor en kunnen wij dit linken aan een naam die we al lang in ons bestand hebben zitten? En ja, zo’n heterdaad is helemaal fantastisch.

Hans Kuipers is sinds 2002 wijkagent in het team Brielle Westvoorne en sinds januari 2009 specifiek in het centrum. Hans: “Als buurtagent word ik veel geconfronteerd met mensen die door graffiti toch een angstgevoel hebben. We hebben niet altijd een oplossing, omdat er niemand wordt aangehouden. En ook tevreden omdat we een mooi staaltje van samenwerking hebben kunnen laten zien, het is een schoolvoorbeeld van de maatschappelijke veiligheidszorg, zoals we de bij de politie hoog in het vaandel hebben staan”.

Dat gemeente, burgers en bedrijven samenwerken is van groot belang. We hebben de oren en ogen van de burgers hierbij gewoon hard nodig. De gemeente heeft dat ook erkend en vanaf het moment dat bleek dat de graffiti een grote zorg ging worden, hebben ze de samenwerking met ons opgezocht. Eén van de oplossingen die konden bijdragen aan het oplossen van de graffiti is het starten van het fietsteam, het bike-team van de Brielle horecabeveiliging. Die hebben veel bijdrage geleverd aan de informatievoorziening. We hebben hier bewust voor gekozen, omdat zij ook veel jeugd kennen vanuit Den Briel en ze weten ook precies waar ze op moeten letten. Dat heeft ook bijgedragen aan het oplossen van deze zaken.”

De hulp van burgers is hard nodig! Het aanbrengen van tags of graffiti gaat heel snel. Wat veel mensen niet weten is dat ze daar gewoon 112 voor kunnen bellen. Dus als je geconfronteerd wordt met het aanbrengen van graffiti op heterdaad dan mag je daar 112 voor bellen. Dat gebeurt eigenlijk nog te weinig. Daarnaast is het van groot belang, goed te signaleren, goed signalement doorgeven, gelijk reageren, dan kan de politie dat ook.
Het samenwerken in Brielle tussen politie en horeca bestaat al langer, zo is er de horeca telefoon, op vrijdag en zaterdagnacht is de politie direct bereikbaar voor mensen werkzaam in de horeca.

Hans: “Dat heeft er ook toe geleid dat we hier nu zitten, een zaterdagnacht, door de oplettendheid van Waldo, wordt er iemand aangehouden die graffiti aan het spuiten is op het dokter de snooplein. Waldo belt de horecatelefoon, we zijn snel ter plaatse en hebben het kunnen overnemen. Toevallig was het iemand die al bij ons in de picture stond, maar we kregen moeilijk vat op die zaak, we kregen er weinig grip op en door de aanhouding van Waldo en Rob is het oplossen van een groot aantal zaken in een stroomversnelling gekomen.

Ook de komende tijd zal aanpak van vandalisme hoog op de agenda blijven staan. Politie, gemeente en de burgers, samen werken aan veiligheid.

© Mario Guagliardo / Irene Hoogenraad / VPinfo.nl

Mobiele versie afsluiten