Buurtpreventie in Spijkenisse wordt steeds groter. Vanaf woensdag 1 december 2010 heeft de wijk Groenewoud in Spijkenisse een eigen Buurtpreventieteam.
Verantwoordelijk wethouder Jan Willem Mijnans plaatste samen met de vrijwilligers in Groenewoud het laatste bord ‘Attentie Buurtpreventie’ op de hoek van de Beukenlaan en de Heemraadlaan.
Het team van Groenewoud bestaat uit dertien enthousiaste bewoners. In totaal zijn nu negen teams actief voor Buurtpreventie in Spijkenisse. Buurtpreventie is een onderdeel van Wijkveiligheid.
De vrijwilligers fungeren in de wijk als extra ogen en oren. Zij lopen wisselende rondes door de wijk en signaleren en rapporteren situaties die mis (dreigen te) gaan. Ze zijn op willekeurige dagen en tijden actief in de wijk. Dit kan overdag zijn, maar ook ’s avonds of zelfs ’s nachts. Ze leggen contacten in de buurt, praten met buurtbewoners en spreken hen eventueel aan op gedrag. Wanneer ze bijzonderheden in de wijk signaleren, geven zij deze door aan de gemeente, politie of woningcorporatie. Deze partners komen vervolgens zo snel mogelijk in actie om de meldingen af te handelen.
In de wijken waar Buurtpreventie al langere tijd actief is, zijn de resultaten duidelijk zichtbaar. Het aantal meldingen in deze wijken neemt af. Dit kunnen meldingen zijn over bijvoorbeeld defecte lantaarnpalen, verzakte bestrating of graffiti. Deze daling is een goed teken, want dit betekent dat er steeds minder bijzonderheden opgemerkt worden in de wijk. Buurtpreventie heeft hiernaast een positieve invloed op het veiligheidsgevoel van de bewoners in een wijk.
Buurtpreventie is al actief in de wijken: de Gaarden, Dreven/Voorden, Donken, de Hoek, Gildenwijk, Waterland, Schiekamp/Hoogwerf en in het centrum. De bewoners uit deze wijken die al Buurtpreventie lopen kunnen altijd extra hulp gebruiken. Wilt u ook meelopen met buurtpreventie, wilt u meer informatie of heeft u andere vragen? Dan kunt u contact zoeken met de coördinator Buurtpreventie op het stadhuis via telefoonnummer (0181) 696 865.
Buurtpreventie is een initiatief van de politie, de gemeente en de drie woningcorporaties (De Leeuw van Putten, Woonbron en Maasdelta).