Carla 97 is de mooiste koe

carla97Een tweekoppige jury verkoos Carla 97 afgelopen zaterdag tot de mooiste koe van de Zuid-Hollandse Eilanden.

Haar eigenaar, melkveehouder Cees van der Wekken uit Maasdam, is daarmee net als vorig jaar de grote winnaar van de 53e aflevering van Fokveedag Hellevoetsluis. Want naast de beker van de dagkampioene nam hij nog zes andere kampioenstitels mee naar de Hoekse Waard.

Bij de jongere dieren begon Van der Wekken’s hegemonie. De strijd vond plaats tussen twee koeien uit zijn stal. Uiteindelijk plaatsten de juryleden en fokkerijspecialisten Johan van Beek en Julien Hautvast Carla 106 boven Guurtje 279. “Carla 106 is alles wat een jonge koe moet zijn”, meenden de juryleden. De prijs voor het beste uier in deze klasse ging echter niet naar Van der Wekken maar naar de maatschap Biesheuvel uit Hekelingen. Doordat Ven Ciarra die titel kreeg, bleef de beker voor de uierkampioene dus op Voorne Putten.

In de middenklasse had de jury het moeilijk om uit deze wel erg sterke groep, de mooiste koe aan te wijzen. Juryleden Van Beek en Hautvast waren dan ook erg te spreken over de koeien in deze groep. Uiteindelijk was het wederom Van der Wekken die met de eer streek. Carla 97 werd tot kampioene verkozen. Een koe zonder zwakke punten die het ook op een landelijke keuring goed zou doen. Uiteindelijk zou ze ook dagkampioene worden. Reservekampioene in de middengroep werd Swaenenburg Moore 8933 van vennootschap Vrij Zwaneburg uit Grijpskerke. Het mooiste uier van de middengroep behoorde aan Trijntje 107 van Bert Poot uit Rockanje.

Steeds mooier

Bij de oudere dieren moest Van der Wekken Bea 81 van maatschap Hoftijzer- van der Kooij uit Zwartewaal voor laten gaan. Zij werd naarmate de dag vorderde alleen maar mooier. Toch was de reservekampioene, Jos 27 wel weer een koe van Van der Wekken. Daarnaast sleepte deze koe ook de titel uierkampioene in deze categorie in de wacht.

In de superproductieklasse, waarin de oude dames zijn verzameld die in hun leven al veel melk hebben gegeven was het Bea 63 die met de trofee naar huis ging. Ze was, zoals de jury het noemde, ‘mooi in balans’. Het was haar beste uier dat de doorslag gaf. Wederom een koe van de maatschap Hoftijzer uit Zwartewaal. Hoewel de koeien van Van der Wekken geen rol speelden in de superproductieklasse scoorde de Maasdamse melkveehouder wel weer bij de bedrijfsgroepen. Zijn vier koeien bleken het beste bij elkaar te passen. En om de prijzenregen compleet te maken kende de jury dus ook de titel dagkampioene aan zijn Carla 97 toe. De koe is een jaar lang de mooiste melkkoe van de Zuid-Hollandse Eilanden.

Druk was het tijdens de Fokveedag Hellevoetsluis vooral rondom de ring waarin de vertederende kalverbegeleidingswedstrijd werd gehouden. Uiteindelijk gingen de 10-jarige Jop Rotteveel, de 8-jarige Emma Poot en de 6-jarige Amber van Schie met de prijzen naar huis. Het mooiste kalf in rubriek 1 was Bea 119 van Maatschap Hoftijzer-van der Kooij uit Zwartewaal. Nannie 54 van Maatschap Rotteveel-Kruik uit Stellendam was de mooiste in rubriek 2. In rubriek 3 was dat Aaltje 410 van Bert Poot uit Rockanje.

Dit jaar werden 72 koeien en 25 kalveren tijdens de Fokveedag gekeurd. Dat zijn 12 koeien meer dan vorig jaar, wat de organisatie tevreden stemt. En ook het grote aantal bezoekers maakte deze aflevering van de Fokveedag Hellevoetsluis weer tot een succes. Niet in de laatste plaats door het schitterende weer, kwamen dit jaar zo’n 2.500 betalende bezoekers naar de Fokveedag. Uiteindelijk zorgt dat er volgens een grove schatting van de organisatie dat een kleine 4.000 mensen – kinderen onder de 12 en donateurs van de Fokveedag mochten immers gratis naar binnen – naar de keuringen en de vele festiviteiten op het grote en nieuw ingedeelde terrein keken. Dat zijn 700 bezoekers meer dan vorig jaar.

Op naar 2011

Volgend jaar zal de Fokveedag Hellevoetsluis wederom op de tweede zaterdag in augustus plaatsvinden. Schrijf 13 augustus 2011 dus alvast in de agenda. Fokveedag Hellevoetsluis; daar moet je geweest zijn! Kijk op de website voor de laatste informatie over de Fokveedag Hellevoetsluis: www.fokveedaghellevoetsluis.nl

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl