Komende tijd geven wij bekende en minde bekende bewoners en belanghebbenden op het eiland het woord. Dat doen wij aan de hand van 5 vragen. Als eerste aan de beurt, Cees Vingerling, welbekend van de Rabobank.
1. De belangen voor een goedlopende lokale economie zijn van enorm belang voor de Rabobank, zij is immers één van de grootste hypotheekverstrekkers. Hebben die belangen meegespeeld?
Voor de regio Voorne-Putten geldt dat 1 op de 3 particulieren bij de Rabobank bankiert en 1 op de 2 ondernemers. Bankieren is onze core-business. Daar waar we onze klanten en leden kunnen helpen zullen we het niet nalaten.
2. Merkt de Rabobank dat haar klanten het zwaar hebben en wijkt het beeld van Voorne Putten af van de rest van Nederland?
Voorne-Putten is een relatief gunstige regio. Met veel sectoren gaat het gelukkig nog prima. De bedrijven in het Haven Industrieel Complex doen het doorgaans erg goed. Rotterdam blijft de doorvoerhaven voor Europa. 40% van de werknemers komt uit Voorne-Putten. Dus daar zit geen pijn. Bedrijven die sterk internationaal georienteerd zijn floreren ook. Buiten Europa is er geen crisis. Het is met name de Retail en alles wat met Wonen te maken heeft wat een pittige periode doormaakt.
3. Op welke manier denkt de Rabobank Voorne-Putten een impuls te kunnen geven aan de lokale economie?
Door goede plannen van ondernemers te blijven financieren. En ook door ondernemers aan elkaar te verbinden en te inspireren. Alleen al voor Voorne-Putten zijn er zo’n 15.000 Kamer van Koophandel inschrijvingen. Hier zit een enorme dynamiek en diversiteit. Ondernemers kunnen veel van elkaar leren. Er zitten ook voordelen aan bijvoorbeeld het gezamenlijk optrekken bij de export richting bepaalde landen. Daarom brengen we ondernemers graag met elkaar in contact. Ook creëren we met kleinschalige en grootschalige bijeenkomsten een platform waar ondernemers in de praktijk wat aan hebben. Onze Rabobank Inspiratiebijeenkomsten zijn daar een goed voorbeeld van. Verder stellen we onze kennis- en kunde graag beschikbaar, bijvoorbeeld via Cijfers en Trends, de Rabobank Kennis-App of door deelname aan locale initiatieven, zoals bijvoorbeeld de Tafel van Negen in Spijkenisse.
4. Hoe kijkt de Rabobank aan tegen de fusie tussen Spijkenisse en Bernisse? Kansen, risico’s?
De Rabobank moet blijven uitblinken als de bank voor deze regio. Dat houdt in dat we op geen enkele manier op de stoel van regionale bestuurders willen gaan zitten. Wel heb ik er natuurlijk privé een mening over. Ik ben sterk voorstander van de fusie tussen Bernisse en Spijkenisse. Ik ken beide gemeenten goed qua bestuur, gemeenteraad en ambtenaren en zie in de fusie van allerlei kansen voor verdere synergie daartussen. Ik weet dat veel mensen er nog erg voorzichtig in zitten, maar doordat ik beide ‘partijen’ goed ken zie ik zelf meer voor- dan nadelen aan deze fusie.
5. En tot slot terug naar gratis parkeren, we zijn nu twee maanden verder en het beeld is dusdanig dat de tarieven in Spijkenisse alleen maar verder gaan stijgen. Wat valt er te verwachten van de hogere parkeertarieven en staat u nog steeds achter de stelling dat parkeren in Spijkenisse gratis moet zijn. Zoja welke acties onderneemt u/de bank?
Naar aanleiding van het artikel in de krant heb ik veel positieve reacties mogen ontvangen. Vooral van de winkeliers uit Spijkenisse natuurlijk. Maar ook door bekenden uit de hele regio. Ik heb hierover een constructief gesprek gehad met Wethouder Pieter de Vos. Pieter begrijpt het helemaal, maar zit ook aan allerlei bestaande afspraken vast. Bijvoorbeeld de afspraken qua parkeren van omwonenden. Wat hij goed heeft gedaan is om in elk geval per direct het verplicht intikken van de kentekengegevens stop te zetten. Dat leverde helemaal irritatie voor de automobilist op. Verder zijn de tarieven in de parkeergarages veel goedkoper dan het straatparkeren. Misschien dat we de bezoekers nog iets meer moeten bekendmaken met de voordelen van de parkeergarages. Want daar parkeren werkt toch wel ideaal tegen goedkope tarieven.