De commissaris van de Koningin in Zuid-Holland Jan Franssen opent op woensdag 26 oktober om 10.00 uur de eerste twee Eurobruggen in Spijkenisse.
Wethouder Gert-Jan ’t Hart reageert verheugd: “Ik ben ontzettend blij dat de heer Franssen hiervoor tijd vrij maakt in zijn overvolle agenda.
Het zegt iets over het bijzondere belang van het project Eurobruggen in Spijkenisse.”
De bekendste bruggen van Europa staan straks allemaal in Spijkenisse. De fantasiebruggen op de Eurobiljetten worden door de Nederlander Robin Stam in het echt nagebouwd in Spijkenisse. De Europese Unie kreeg in januari 2002 haar eigen munt, de euro. De zeven bankbiljetten (van 5, 10, 20, 50, 100, 200 en 500 euro) zijn ontworpen door de Oostenrijker Robert Kalina.
Op de ene kant staan ramen en poorten uit alle perioden van de cultuurgeschiedenis van Europa: klassiek, romaans, gotisch, renaissance, barok & rococo, ijzer & glas en modern. Ze staan symbool voor openheid en samenwerking in Europa. Op de achterkant staan bruggen.
Aanvankelijk moesten dat echte bruggen worden zoals de Erasmusbrug in Rotterdam en de Pont Neuf in Parijs. Maar dat was vragen om problemen; er zijn maar zeven eurobiljetten, dus te weinig voor een brug uit elk EU-land.
Eigenlijk is het een uit de hand gelopen grap van de jonge Rotterdamse ontwerper en kunstenaar Robin Stam. Maar wel een grap waar de wethouder ’t Hart van Spijkenisse heel enthousiast over werd: Stam mocht de bruggen in Spijkenisse bouwen.
De eerste twee bruggen zijn nu klaar. Het zijn die op het biljet van 10 euro en die op het biljet van vijftig euro. Hierna wordt begonnen aan de brug die op het biljet van 200 euro staat, een geel-bruine van ijzer en glas.
De komende jaren verrijzen de overige bruggen. Minister Jan Kees de Jager van financiën, die de bruggen in eerste instantie zou openen, heeft om begrijpelijke redenen afgezegd.