De glazen bol voor 2010 (opinie)

glazenbolHet blijft koffiedik kijken hoe de gemeenteraad er uit gaat zien na deze verkiezingen.

Op het gevaar af dat deze opinie over een paar maanden wordt afgebrand, gaan we toch alvast een poging wagen.

Laten we beginnen met de voorspelling dat D66 goed terug komt.

Wordt dus weer lachen tijdens gemeenteraadsvergaderingen wanneer Arjun van der Dussen, soms op geniale wijze, iets duidelijk maakt. Even vliegen mijn gedachten terug naar een vergadering een jaar of 6 geleden. Blijkbaar vond hij het debat niet zo vlotten (vonden meerdere mensen op de tribune ook) en dus stond hij opeens op om koffie te halen. Maar de wijze waarop sprak boekdelen. D66 zal dus terugkomen. En omdat we 35 zetels te verdelen hebben, plaatsen we er 5 bij deze club.

Nog meer nieuwkomers? SP, geen idee, doen waarschijnlijk niet mee, staat niets over te lezen op SP.nl en ook op de gezonden mails geen antwoord. Trots op Nederland, editie Spijkenisse? Ook daarvan geen retour mail gehad. LPF wil niet verder als lokale partij en dus….. we zetten ze even buitenspel. 0 zetels

CU-SGP staat op 1 en krijgt er 1 bij. Vraag me niet waarom want zoveel hoor je niet vanuit deze christelijke partijen. Meest opvallende actie van de afgelopen 4 jaar was de wisseling van de wacht wat het einde betekende van de loopbaan van Simon van Nood. 2 zetels dus voor CU-SGP waardoor er vanuit iedere partij 1 man naar voren geschoven zal worden. Als het een vrouw wordt, krijgt zij van mij persoonlijk een bos bloemen!

De PvdA verliest dit keer fors. Van de 9 zetels gaan zij er 5 inleveren. Meegesleurd worden door de landelijke trend. Want als er 1 partij is die echt last gaat krijgen van het huidige wantrouwen in de Nederlandse politiek, is dat de PvdA. Hoe hard zij ook hun best doen om het tij te keren. Wordt dus knippen en scheren. Ter geruststelling; Politiek is net als surfen. Soms een hoge golf en soms het water over je heen krijgen. De emmer is dit keer wel goed gevuld.

Het CDA. Van de huidige coalitiepartijen in de raad de stilste partij. 2 zetels de vorige keer en ook nu voorspel ik 2 zetels. Alleen dit keer wordt het de oppositie.

VVD had er drie en ook zij blijft op 3 staan. Waarschijnlijk zal Peter Belinfante het wel iets rustiger aan gaan doen. Van alle raadsleden, bezoekt hij al het langst nummer 106 aan de Raadhuislaan.

Groen Links 1 blijft 1….

Houden wij over: Onafhankelijk Nieuw Spijkenisse. Nu goed voor 17 van de 35 zetels en na de verkiezingen: 18, goed voor de absolute meerderheid in de raad. Want als enige partij hebben zij geen banden met een landelijke partij en dat geeft deze raadsverkiezingen een extra voordeel.

En daarmee kunnen wij vaststellen dat Spijkenisse de stad wordt die bestuurt gaat worden door slechts 1 partij. Er zijn gewoon geen partners meer nodig. We kunnen de commissievergaderingen afschaffen en ook de raadsvergaderingen kunnen met een half uurtje zijn afgerond.

Het belangrijkste overleg zal voortaan afspelen in de fractiekamer. En omdat we de commissie vergaderingen niet meer hoeven houden, verhuist de fractie naar de vrijgekomen vergaderzaal. Inspraak van de burger wordt simpel. Het was altijd al: Als je de ONS mee hebt, dan is het vrijwel zeker. Het wordt nu: Stuur jouw idee naar de ONS. Goedgekeurd is uitvoeren, afgekeurd, dan zeker 4 jaar wachten.

Spijkenisse na 2010. Of dit koffiedikkijkertje uitkomt is natuurlijk de vraag. Voor de verkiezingen er zijn, kunt u binnenkort uw advies aanvragen bij de kieswijzer waarmee de gemeente gaat komen. Maar uw mening, die kunt u hieronder kwijt.

Mario Guagliardo

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl