De haalbare snelweg: “De digitale A4-Zuid”

glasvezel1Iedere partij praat tijdens de verkiezingen over de A4-Zuid. Voorstanders willen dat vandaag nog de schop de grond in gaat, tegenstanders roepen dat het nog wel wat jaren duurt.

Zo’n A4-Zuid gaat nog eeuwen duren. Daar kunnen dus alle partijen over roepen wat ze willen, de besluitvorming hierover gebeurd niet in Spijkenisse maar in Den Haag.

Tijdens de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Salet sprak zij over de realisatie van een innovatiecentrum. Positieve bijeffecten zouden zijn dat daar congressen uit voor komen enzovoort. Haar toespraak staat op onze site dus je kan de inhoud tot je nemen.

Nu heeft zo’n innovatiecentrum in mijn ogen weinig effect als je er niet voor zorgt dat er ook een gevoel is, in deze stad, dat wij innovatief zijn. Spijkenisse is een stad met haar eigen problemen maar wij kunnen ook gaan voor eigen oplossingen.

Wat wij in deze stad te weinig promoten is thuiswerken. Waar andere steden al volop bezig zijn met het aanleggen van glasvezel naar de woningen toe, is hier in Spijkenisse geen enkele vooruitgang te waarnemen. In geen enkele bouwverordening staat dit als voorwaarde opgenomen.

Toch zou een echte digitale snelweg voor (meer) werkgelegenheid kunnen zorgen en een (lichte) positieve bijdrage aan de verkeersproblematiek van Spijkenisse. Al zou iedere werknemer, met een kantoorbaan, één dag in de week thuis kunnen werken, dan scheelt dat zo een aantal procenten in verkeersbewegingen.

Thuiswerken is echter nog niet ideaal zolang de snelheid waarmee men gekoppeld zit aan het internet zeer bescheiden is. Gangbare ADSL verbindingen kennen een vrij goede download tot wel 20 Mbps maar de upload is zeer beperkt tot slechts 1 Mbps. Wil je meer snelheid kom je in Spijkenisse uit op UPC die via bestaande coaxkabel in ieder huis binnenkomt. Maar meer uploadsnelheid loopt al gauw flink in de papieren. Vreemd daar een upgrade van een normale verbinding voor UPC slechts de kosten van een nieuw modem bedraagt (€ 50.- volgens de jaargegevens van van UPC). Het meer verbruik aan dataverkeer is amper in de kosten terug te zien.

Meer snelheid (met name upload) is één basisvoorwaarde om thuiswerken te promoten. Om maar eens een voorbeeld te geven. Vanuit mijn huis hou ik de website bij. Naar de webserver moeten dagelijks afbeeldingen en teksten verzonden worden. Ondanks mijn 20-1Mbps verbinding merk ik dat het soms gewoon lang wachten is voor bestanden de deur uit zijn. Zit zoonlief ook nog eens op zijn Xbox, mijn vriendin op haar pc en de andere kinderen op de laptops, dan heb ik het gevoel dat we weer terug zijn in 1990 qua snelheid. Immers hoe meer upload, hoe lager je download.

Nu betreft dit een specifiek voorbeeld vanuit mijzelf maar als ik terug kijk naar mijn vroegere werkzaamheden bij de gemeente Rotterdam, dan zou, ondanks de geboden mogelijkheid vanuit mijn voormalige werkgever, het geen optie zijn geweest om thuis te werken. Ik zou dan te veel “last” hebben van deze “trage” verbinding. Immers alle werkdata zou op en neer vanaf de centrale servers moeten lopen.

Misschien een goed idee voor de partijen om eens aan de gang te gaan met het volgende. Het bevorderen van snel internet voor iedereen. Dit zou op korte termijn gerealiseerd kunnen worden door het centraal inkopen van een bepaalde abonnementsvorm: bijvoorbeeld UPC Fiber 120 maar collectief ingekocht voor circa 25 euro per aansluiting. Om zo iets te bereiken, dient er wel een kritieke massa te zijn qua deelnemers maar ik denk dat dit te realiseren is. Een project dat een looptijd van circa 5 jaar zou moeten beslaan.

UPC zal hier waarschijnlijk in meegaan. Het alternatief is dat Spijkenisse namelijk ook gelijk kan kijken naar Fiber-to-home, iets dat UPC zo lang mogelijk tegen zal willen houden. Uiteindelijk komt Fiber-to-home er toch wel, maar is dat voor alsnog noodzakelijk wanneer coax ook vrijwel het zelfde kan bieden? UPC is aan tafel te krijgen zodra men vreest dat heel Spijkenisse aan het glas wil gaan.

Waarom gaan wij niet voor deze weg? Geef inwoners van Spijkenisse een tool voor thuiswerken, zorg ervoor dat Spijkenisse bekend staat als een digitale stad (ook een vorm van citymarketing). Zorg er voor dat werkgevers zich bewust ervan zijn dat inwoners van Spijkenisse deze faciliteit tot haar beschikking heeft. Laat het een broeinest kunnen zijn van (kleinere) ICT gerelateerde bedrijven. Verlaag de drempel voor iedereen om op internet actief te kunnen zijn zonder geremd te worden door financiële aspecten.

De gemeente hoeft (mede gelet op regels in het kader van concurrentiebeding) niet de leidende partij te zijn, maar zij kan dat wel actief faciliteren door de middelen en de steun ter beschikking te stellen. (denk o.a. aan een stichting waarin dit project wordt onder gebracht).

Deze stichting zou tevens de juridische eigenaar kunnen worden van het aan te leggen glasvezelnetwerk in Spijkenisse, waarmee wij weer een mooie spaarpot creëren voor de toekomst (denk even terug aan de winst die het vroegere coaxnetwerk de stad heeft opgeleverd) maar waarmee tevens een basis wordt gelegd voor een open netwerk waarop meerdere dienstverleners een dienstenpakket kunnen leveren.

En de gemeente kan zelf een goed voorbeeld geven. Laat ambtenaren, die binnen hun werkgebied af en toe thuis kunnen werken, dit daadwerkelijk doen.

En ja, voor de partijen een mooi voorstel, want dit zou het eerste voorstel zijn dat geen enkele partij in zijn plannen heeft staan. Maar laat het dan niet alleen een goed voorstel zijn maar pak het (gezamelijk) daadwerkelijk op. En daar wil ik persoonlijk dan graag aan meewerken.

 

Mario Guagliardo

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl