Dierenwelzijn binnen Spijkenisse

hondenpoepNa een blik in de stukken van de gemeente Spijkenisse blijkt, dat het dierenwelzijn binnen Spijkenisse erg onderbelicht is.

Ongeveer 5.500 geregistreerde hondenbezitters binnen Spijkenisse betalen in 2010 ongeveer € 371.000,00 aan hondenbelasting.

Volgens de gemeentelijke belastinggids 2010 gaat een deel van de opbrengst van de hondenbelasting naar het hondenpoepbeleid. De rest gaat naar de algemene gemeentekas. Voor mij wringt hier de schoen. De hondenbezitter krijgt een gedeelte van zijn geld terug, maar de rest van de hondenbelasting wordt besteed aan algemene zaken. Dit is uiteraard de wereld op zijn kop. Deze belastingopbrengst moet aangewend worden waarvoor het geheven wordt. Het moet ten goede komen van het dierenwelzijn binnen Spijkenisse.

Gemeente, dierenartsen, dierenasiel en dierenambulance werken in het geheel niet samen. Dit is iets wat simpel kan worden opgelost door alle partijen aan tafel te zetten en bindende afspraken te laten maken over het dierenwelzijn binnen Spijkenisse. Hierna kunnen de bindende afspraken ten uitvoering worden gebracht. Wat ik voor ogen heb, is het oprichten van een dierenpolitie. De mensen, die nu binnen het segment werkzaamheden uitvoeren, zouden kunnen worden opgeleid tot volwaardige dierenagenten of bevoegde opsporingambtenaren met als specialisme dierenbescherming.

Zwerfdieren moeten door de dierenambulance worden opgepikt en doorgestuurd worden naar een dierenarts. De dierenarts controleert het dier, verzorgt dit en maakt het eventueel onvruchtbaar. Daarnaast wordt het dier gechipt en overgeplaatst naar het dierenasiel. Als de eigenaar bekend is vanwege het eerder chippen van het dier, dan kunnen de kosten op de eigenaar verhaald worden, zo niet, dan gaat de rekening naar de gemeente en komt de rekening ten laste van de opbrengsten uit de hondenbelasting. Tevens moet het bestrijden van hondenpoep worden geïntensiveerd. De bovengenoemde aangestelde bevoegde ambtenaren zijn gemachtigd om de eigenaar direct te bekeuren bij het niet naleven van de regels. De opbrengst van de bekeuring komt ten gunste van de hondenbelasting om de overige activiteiten te kunnen financieren binnen het dierenwelzijnbeleid.

Uiteraard moet dierenmishandeling een lik-op-stuk beleid krijgen. De dader moet direct worden voorgeleid aan de officier van justitie. Hiervoor moeten geen verzachtende omstandigheden worden opgeworpen voor de dader, want een dier kan zichzelf niet verdedigen. Een fikse taakstraf plus een minimale geldboete moeten bij een eerste vergrijp geëist en gehonoreerd worden. Bij herhaling moet de strafeis worden verhoogd met een mogelijke celstraf.

Nico Akkerman (Trots op NL)

Tagged under

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl