Ho stop! Pas op, voor u verder leest, uw intellectuele vermogen kan worden aangetast.
Het zal niet onwaarschijnlijk zijn dat voorstaande waarschuwingen straks boven internetartikelen staan of dat het Amerikaanse bedrijf Google bij links een dergelijke waarschuwing zal geven. Het is wachten op de eerste schadeclaim van een internetter aan het adres van Google of Bill Gates.
U vraagt zich wellicht af of ik te veel aan de paddenstoelen heb gezeten. Sinds kort ben ik er achter dat mijn hersenen achteruit gaan. Mijn gedachten zijn gefragmenteerd en het vermogen aan diepgang wordt met de dag kleiner. Deze conclusie mag ik trekken na het onderzoek door Nicholas Carr. De auteur van “The Shallows: What the Internet Is Doing to Our Brains”.
Volgens Carr brengt internet ons veel goede dingen, maar ook slechte dingen. Één daarvan is de zucht naar nieuws, updates, nieuwigheden en korte berichten. We klikken van link naar link en aan te lange verhalen beginnen we al niet meer. We gaan voor de hapklare brokken. En deze fragmentering belemmert diepgang en daarmee de ontwikkeling van de hersenen.
De afgelopen week heb ik er eens opgelet. Ik denk inderdaad dat krantenberichten korter worden. Ik sla soms stukken tekst over en scan op interessante woorden. Lange blogs lezen doe ik al niet meer. En ik scan Word en pdf bestanden automatisch op woorden. En ook het journaal presenteert twitterberichten als nieuws. De vraag is of dit echt ten koste zal gaan van het intellectuele vermogen.
Echt een wetenschappelijke onderbouwing van Carr heb ik nog niet gekregen, want je moet niet denken dat ik heel dat boek ga lezen. Wel herken ik een aantal symptomen. Zo heb ik tijdens het schrijven van deze column al drie maal mijn mail gecheckt en 2 twitterberichten verstuurd. Via mijn blackberry heb ik gepingt met een collega en heb ik een Yammer update snel bekeken. En u? Heeft u tijdens het lezen van deze column al geklikt op links of mail gecheckt? Vind u dat deze column al te lang duurt en heeft u de drang om al op zoek te gaan naar een volgend bericht?
Voelt u druk om te “social media-en”? Voelt u zich onvolledig als u een dag niet getwitterd of gehyved heeft? Ik waag te betwijfelen of we door internet dommer worden. Wel geloof ik dat ons brein langzaam zal veranderen en daar zullen ook vele voordelen aan vastzitten.
Tot twits
Marco