Donderdag 18 maart, dag van de leerplicht

klaslokaal3Donderdag 18 maart 2010 is het de Dag van de Leerplicht.

Op deze dag staan we stil bij het recht dat kinderen hebben om zich te ontwikkelen en het belang van een diploma. In heel Nederland vinden op 18 maart 2010 acties plaats. Wethouder Wilbert Borgonjen deelt bij een aantal Brielse scholen klokjes uit met de boodschap “altijd op tijd…. …. dan mis je niks!” Want wist u dat ook te laat komen een vorm van spijbelen is?

Ook dit jaar heeft de dag van de leerplicht een thema. Dat thema is ‘School? Bekijk’t… eens anders!’ Want school is niet alleen een plicht, maar vooral een recht. Op school maak je vrienden en ontmoet je misschien wel een eerste liefde.

De eerste leerplichtwet stamt uit 1900. De wet werd aangenomen om kinderen te beschermen tegen kinderarbeid. De plicht was dus vooral op ouders gericht.

Alle kinderen zijn van hun vijfde tot en met het jaar waarin zij zestien worden volledig leerplichtig. De kwalificatieplicht verplicht jongeren tot hun achttiende verjaardag naar school te gaan tenzij zij een startkwalificatie hebben (MBO2-, of HAVO of VWO-diploma).

Bij regelmatig verzuim wordt de gemeente ingelicht en onderneemt de leerplicht-ambtenaar actie. Spijbelende kinderen lopen de kans op een taakstraf en hun ouders kunnen geldboetes krijgen tot maximaal 2.250 euro.

Heeft u vragen over de leerplicht? Neem dan contact op met de leerplichtambtenaar van uw gemeente of kijk op www.minocw.nl/leerplicht.

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl