Echtpaar pleegde jarenlang fraude; Spijkenisse legt beslag op complex in Turkije

stadhuis-spijkenisseEen echtpaar uit Spijkenisse heeft jarenlang gefraudeerd met een bijstandsuitkering en op die manier ten onrechte 250.000 euro opgestreken.

De zaak kwam aan het rollen na een tip die binnenkwam bij de sociale recherche, zo meldde de gemeente Spijkenisse donderdag.

Het echtpaar (60 en 69 jaar oud) ontving de uitkering sinds 1983, zonder dat de man en de vrouw meldden dat ze een appartementencomplex in Turkije bezitten. Dat complex heeft een waarde van circa 300.000 euro en bestaat uit zeven huurwoningen, een winkel en een werkplaats.

De gemeente Spijkenisse kan ongeveer de helft van het fraudebedrag terugvorderen, omdat wettelijk niet verder kan worden teruggevorderd dan 1 juli 1997. Het echtpaar moet daarnaast de proceskosten betalen, die inmiddels in de tienduizenden euro’s lopen. De gemeente Spijkenisse heeft beslag gelegd op het appartementencomplex, heeft de uitkering van het paar beëindigd en de procedure tot terugvordering gestart.

Het is niet voor het eerst dat de gemeente Spijkenisse in het buitenland beslag laat leggen. Zo heeft de gemeente 3 jaar geleden op enkele woningen in Turkije beslag gelegd, omdat ook toen een echtpaar het bezit daarvan had verzwegen. Het fraudebedrag, ongeveer 25.000 euro, was in vergelijking met de huidige zaak aanzienlijk minder, maar dat was geen reden voor de gemeente om af te zien van beslaglegging. Uiteindelijk is in die zaak de uitkering gestopt, het fraudebedrag terug betaald en zijn de proceskosten door betrokkenen voldaan.

Het beleid van de gemeente Spijkenisse is dat alle ten onrechte uitgekeerde bijstand terug moet worden betaald, ongeacht de hoogte van het bedrag. Als er mogelijkheden zijn om verzekerd te zijn van terugbetaling, zoals beslaglegging, dan maakt de gemeente Spijkenisse daar zeker gebruik van.

 

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl