Economische situatie tast vrijwilligerswerk voor Rode Kruis aan

rodekruisDe economische en financiële situatie met alle daaraan vastzittende bezuinigingen heeft grote invloed op het vrijwilligerswerk.

Hierdoor krijgen steeds meer organisaties moeite met het vervullen van vrijwilligersvacatures. Dit meent voorzitter Betty van Viegen van het Rode Kruis van het district Voorne Putten Rozenburg.

Vorige week sprak zij In een toelichting op het jaarplan de verwachting uit dat bezuinigingen ertoe zullen leiden dat de mantelzorg een steeds groter beroep gaan doen op familie vrienden en buren: “Daarmee komt er steeds minder vrije tijd voor het andere vrijwilligerswerk zoals het Rode Kruis.”

De financiële situatie van vrijwilligersorganisaties wordt ook steeds zorgwekkender, meent Van Viegen, want door alle financiële problemen zal minder geld wordt gedoneerd voor het vrijwilligerswerk: “Dat betekent automatisch dat, als je een begroting sluitend wilt houden, er ook minder geld beschikbaar komt voor allerlei activiteiten. Dat is dus ook het geval bij het Rode Kruis.”

In tegenstelling tot het landelijke Rode Kruis belandt het district Voorne Putten Rozenburg het komende jaar niet in de rode cijfers. Ontwikkelingen baren wel zorgen en het district moet alle zeilen bijzetten om aan voldoende middelen te komen. Ook in de regio wil het verkrijgen van nieuwe vrijwilligers niet goed lukken. Hierdoor daalt het aantal vrijwilligers en stijgt de gemiddelde leeftijd van de ‘blijvers’.

Minder moeite heeft het district het met het behouden van haar vrijwilligers, zo bleek op de vergadering van de districtsraad. Daar werden acht vrijwilligers in de bloemen gezet voor hun jarenlange inzet. Extra aandacht kreeg Betsie Zegers die zich al veertig jaar als vrijwilligster voor het Rode Kruis inzet.

©foto: Rode Kruis afd. Voorne Putten

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl