Eén gemeente voor heel het eiland Voorne-Putten

1 gemeente voor heel het eiland Voorne-Putten

Het is iets wat ik mij steeds harder afvraag. Moet Voorne-Putten niet net als Goeree-Overflakkee alle gemeenten laten samensmelten? Eén krachtige gemeente waarbij een stad ontstaat met een dusdanige omvang en inwonersaantal dat men toch net even anders er mee omgaat? Zou ik die vraag een jaar of 10 geleden hebben gesteld, dan zou het antwoord resoluut ‘nee’ zijn geweest, maar nu?

Zouden wij als één gemeente-eiland niet veel sterker staan als het gaat om bestuurlijke invloed? Maar ook als het gaat om de economische ontwikkeling van de regio? Zouden een hoop projecten in de regio niet beter geleid kunnen worden? Kijk alleen maar naar de vele bouwactiviteiten op dit eiland. Sommigen bijten elkaar behoorlijk op de lange duur.

Tel daarbij op, dat in de kleinere dorpen het wel eens voorkomt, dat zelfs de raadsvergaderingen worden afgezegd omdat er te weinig agendapunten zijn en je hebt een basis voor de discussie.

Voordelen van een zo’n nieuwe gemeente zijn er op allerlei punten. Denk daarbij aan de voordelen van inkoop van diensten door de omvang. Waarom zou iedere gemeente op eigen manier het ophalen van het huisvuil moeten organiseren? Kunnen wij niet veel besparen door het samenvoegen van alle gemeentehuizen door één centrale vestiging en daarbij een aantal regiokantoren voor bijvoorbeeld het afhalen van je rijbewijs? Hebben wij wel zoveel burgemeesters en wethouders nodig? Weet u hoeveel kostenbesparing dat met zich meebrengt? Ik heb even snel voor u gerekend. Ruim 600.000 euro perjaar. Daar kan je een hoop leuke dingen mee doen.

Voor sommige plaatsen op het eiland zou het zelfs beter zijn. De altijd pijnlijke discussie over de bestuurlijke verhoudingen in Spijkenisse is daar één van. Daar heeft de lokale partij, ONS 17 van de 35 te verdelen raadszetels. Zoiets zou binnen een nieuwe vorm haast onmogelijk zijn. Je kan je dan ook voorstellen dat ONS fel tegen een voorstel tot het vormen van 1 eilandgemeente zal zijn.

En dan krijg je natuurlijk de tegenbeweging uit de kleinere gemeenten. Die zullen bang zijn om onder te sneeuwen bij de grote broers Hellevoetsluis en Spijkenisse. Dit lijkt mij echter meer een angst dan een realiteit. Neem nu maar eens de inwoners van Simonshaven die voor gemeentelijke zaken in Abbenbroek moeten zijn. Beide gemeente Bernisse. Maar die inwoners van Simonshaven zijn in de praktijk sneller in Spijkenisse. Een gemeentelijke herindeling veranderd meer aan de bestuurlijke kant dan dat het directe invloed heeft op haar inwoners

Tja en hoe moet zo’n nieuwe gemeente heten? Ik stel voor Brielle! Dat is namelijk de enige plaats die in alle geschiedenisboekjes voorkomt.

Mario Guagliardo

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl