Een koe in de Hellevoetse Vesting

koe-princenhuis‘Wat krijgen we nu!’, riep menige voorbijganger uit toen hij in het centrum van Hellevoetsluis een koe voor het Princenhuis zag poseren.

Onder een zaterdagse zomerzon poseerde daar, Bea 95 een Zwartewaalse schone voor de cover van de catalogus van de 53e Fokveedag die op 14 augustus in Hellevoetsluis plaats vindt.

Netjes gekapt en keurig gewassen poseerde Bea 95 van maatschap Hoftijzer uit Zwartewaal voor de foto. Ze stoorde zich tijdens de fotosessie niet aan drukte om haar heen en at rustig van het meegebrachte krachtvoer. Ondertussen liet zich van de mooiste kant zien. Het leverde weer een prachtig plaatje op. Ook tijdens de 53e Fokvee is Bea van de partij. Ze werd er al eens de mooiste debutante. Of ze nu weer een titel in de wacht sleept blijft een verrassing. Zaterdag 14 augustus weten we het.

De organisatie van de Fokveedag Hellevoetsluis, waar de mooiste koe van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden wordt verkozen, gebruikt de foto van Bea 95 niet alleen als voorplaat van de catalogus maar ook als foto op de affiches die binnenkort op verschillende plaatsen op de Zuid Hollandse eilanden te zien zullen zijn. Hoewel zaterdag 14 augustus 73 koeien uit de Hoekse Waard, Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten deelnemen aan de Fokveedag wil de organisatie met deze foto laten zien dat het jaarlijkse agrarische evenement onlosmakelijk met de gemeente Hellevoetsluis is verbonden.

Plattelandsleven

Maar tijdens de Fokveedag draait het niet alleen om de schoonheidswedstrijd tussen de mooiste melkkoeien. Het is de kans voor ieder stads- en buitenmens om kennis te maken met het plattelandsleven en de rijke historie van de landbouw op de Zuid Hollandse Eilanden. Zo laten liefhebbers zien hoe boeren in vroeger tijden met paarden en oude landbouwtrekkers werkten maar is tijdens de 53e editie van de Fokveedag Hellevoetsluis ook een roofvogelshow te zien en lopen jachthoornblazers over het terrein tussen paraderende ganzen door. Maar daar blijft het niet bij. De bezoekers kunnen verder kijken naar het bijeendrijven van schapen met border collies en zien welke mooie dingen je met een kettingzaag kunt maken.

Ook paarden liefhebbers komen aan hun trekken. Melanie Becker uit Klaaswaal, de Nederlands kampioene mennen, zal tijdens twee half uur durende clinics laten zien wat haar sport precies inhoud. Verder zal het hondenteam van de politie uit Hardinxveld-Giessendam een even spectaculair als spannend optreden te geven. De politiehonden laten zien hoe ze een verdachte in een hoek drijven en vastgrijpen.

En of dat allemaal nog niet genoeg is, kunt u op de streekmarkt ook dit jaar weer proeven van al het lekkers dat Voorne-Putten voortbrengt, zoals kaas, wijn, groenten en honing. Ook aan de kinderen is gedacht. Zij kunnen een rondje rijden op een pony, spelletjes spelen, konijnen en cavia’s aaien of zichzelf vermaken op het gigantische springkussen.

Kortom, Fokveedag Hellevoetsluis; zaterdag 14 augustus 2010 daar moet je geweest zijn!

Kijk op de website voor alle informatie over de Fokveedag Hellevoetsluis: www.fokveedaghellevoetsluis.nl

{youtube}zvnzYcaPbnQ{/youtube}

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl