En hoe kiest een gewone burger?

debat-bibliotheekEr vallen verkiezingspamfletjes door de brievenbus. Een kleintje van PvdA. Een krantje op, jawel, gerecycled papier van de VVD en 2 grote glimmende folders van ONS.

Ikzelf vind het belangrijk hoe er met het “LEVEN” wordt omgegaan, met de planten, bomen, dieren en natuurlijk de mens.

Sommige denken er misschien anders over, maar al deze levende wezens horen bij elkaar en de één kan niet zonder de ander. In wezen is het zelfs zo dat de natuur het een stuk beter zou doen zonder de mens, maar dat de mens heel afhankelijk is van de natuur. Bijvoorbeeld bijen, die eten zonder de mens lekker hun honing zelf op, maar als de mensen het opeens zonder bijen moeten doen, hebben we geen bestuivertjes meer, geen bijtjes en bloemetjes, geen bevruchting en dus… geen groenten, fruit.

Albert Einstein, toch niet de minste geleerde, schreef:

“Als de bij van de aardbodem zou verdwijnen, dan zou de mens nog maar vier jaar te leven hebben. Geen bijen meer, geen bestuiving meer, geen planten meer, geen dieren meer, geen mens meer”

Dus ben ik op zoek naar “groene” partijen. Ik ben bij alle debatten aanwezig geweest, en heb contact met diverse mensen uit verschillende partijen gehad. Meestal is een “groene” partij ook een menslievende partij.

Ik vond LPF, Groenlinks, D66, CU, SP en TON, heel groen, Bij PvdA staat wel het behouden van Park Vogelenzang en optimaliseren voor recreatiedoeleinden, maar zijn wel voor bedrijventerrein in natuurgebied tussen Spijkenisse en Geervliet voor bv Stadswerf. En dat is iets waar ik het nut niet van inzie. Ik zie het liever groen blijven en aansluiten bij Hartelpark. Terecht merkte D66 op, aan de overkant van de rivier ligt werkgelegenheid genoeg, en er komt nog meer bij. Denk aan tweede maasvlakte. Houdt de polders groen.

De groene partijen willen geen zinloos bedrijventerrein tussen Spijkenisse en Geervliet.

Tijdens het groendebat in Milieuhuis merkte ik op, dat ondanks pleidooi voor de egel mijnerzijds ruim een jaar er nog steeds tijdens de winter ondergroen, het bed van de egel dus, geruimd wordt, dat er nog steeds tijdens winterslaap van de kikker, salamander en vissen, sloten uitgebaggerd worden. Werk dat gemakkelijk in juli, augustus of september gedaan kan worden.

CDA vond dat ik wel heel negatief was, er gebeurde ook veel goeds. Dat ontken ik niet, alleen hebben die dieren er niets aan. En iedere dier is er één. Een leven dat gespaard had kunnen worden. Egel moet nu helaas op de rode lijst van beschermde dieren.

Het laatste krantje van ONS bestond uit 8 bladzijden en ik zocht naar hun ideeën over groen. Ik vond het stukje “bezem door de wijken” maar ik zag afgelopen jaren toch vooral kettingzagen en grote apparaten die het ondergroen, met alles wat er eventueel in lag te slapen, weghaalden. Van voor naar achter en weer terug, eindelijk… op blz. 3 bij gebiedsgerichte aanpak… 1 hele regel!! De nadruk lag op onderhoud, op herinrichting van het groen in de 23 wijken die Spijkenisse telt. Op blz 2 las ik bij extra parkeerplaatsen dat de gemeente veel  kleur en fleur in de wijken heeft gebracht.

Ik wreef even de ogen uit en maakte in gedachte een rondgangetje. Rigolettostraat: geen enkele boom of struik meer. Mozartweg: alle bomen verdwenen, ondanks protest. Krekelveen: paar mooie grote gezonde bomen weg. Foutje, Sorry. Kikkerveen: paar mooie grote gezonde bomen weg. Foutje, Sorry. Enz.

Verder was het een mooi krantje, met zeker ook positieve punten. VVD ten slotte. Tja, 4 blz mooie en nuttige dingen en zelfs een artikeltje over groen rechts, maar dat ging over duurzaam bouwen, duurzaam materiaal ed. Maar niets over het groen. En de bij, uit het begin van mijn betoog, de egel, de kikker, de woelmuis enz, die maken geen gebruik van huizen en gek genoeg hebben wij deze dieren nodig.

Met plezier nam ik deel aan de grondstructuurvisie, groene linten door heel Spijkenisse. Maar als dat kale fietspaden langs grasveldjes worden zullen we de dieren daar niet mee helpen en kunnen zij hun leefgebied niet uitbreiden. Als singels uitgebaggerd worden en tot aan het water steeds weer worden gemaaid, gaan de dieren niet op pad, sterker nog, ze zullen uitsterven omdat ze geen geschikte partner kunnen vinden. Ja, de voortplanting is net als bij de mens, mannetje, vrouwtje.

Dus ja, één van de groene partijen zal het worden, een partij die inziet dat mens, plant, boom en dier bij elkaar horen en daar met respect mee omgaat en ook met hun leefomgeving.

(gedichtje van onbekende schrijver):

Heel de schoonheid van de natuur
was om mij heen, altijd,
en ik heb het niet gezien.
Ik zag mijn eigen gedachten,
ik hoorde mijn eigen verklaringen,
maar ik zag niets en hoorde niets.

En daarom vraag ik de vogels
en heel de natuur om vergeving,
Omdat ik het in mijn blindheid niet gezien heb,
Omdat ik het in mijn doofheid niet gehoord heb.
Omdat ik de zin van het leven zocht,
In theorieën, in praten, in woorden.

In bouwen en expansie (toegevoegd)

Annette van Grondelle

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl