Gebruik je hersens!

gebruik-je-hersens“Gebruik je hersens!” is een reizende tentoonstelling die je laat ontdekken hoe de hersenen zich ontwikkelen en hoe ze verouderen.

Hersenen zijn een bijzonder onderdeel van ons lichaam. Ze maken dat je niet alleen kunt denken en onthouden, maar spelen samen met de zintuigen ook een belangrijke rol bij lopen, zien, praten en voelen.

In de tentoonstelling “Gebruik je hersens!” ontdek je hoe hersenen ontwikkelen en verouderen, maar ook welke ziekten deze processen verstoren of versnellen. In deze expositie loop je als het ware door hersenen heen en leer je door middel van interactieve spelletjes meer over het bijzondere van hersenen. De opzet van de expositie maakt een bezoek leuk voor groot en klein! Tevens biedt de tentoonstelling een goed beeld van (neuro)wetenschappelijke ontwikkelingen, zoals migraine onderzoek en onderzoek op het gebied van ouderengeneeskunde en psychiatrie.

De expositie is van 1 februari t/m 28 april 2010 te zien in de centrale hal van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis te Spijkenisse met als extra aandachtspunt de Geheugenpoli van het ziekenhuis waarin diverse zorginstellingen uit de regio samenwerken.

De tentoonstelling “Gebruik je hersens!” komt tot stand door nauwe samenwerking tussen NWO (Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek), ZonMw (de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie), stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij (BWM), het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Hersenstichting Nederland en museum Naturalis. De expositie is de start van meer gezamenlijke publieksvoorlichting over wetenschappelijk onderzoek.

“Gebruik je hersens!” is niet alleen een tentoonstelling. Voor wie meer wil weten over hersenen en hersenonderzoek is er een uitgebreide website: www.natuurinformatie.nl/hersenen. Bij de expositie verschijnen twee publicaties: het cahier ‘Vergrijzend Brein’ van de stichting Bio-Wetenschappen en Maat-schappij en ‘Zet je hersenen aan het werk!’, een publicatie voor kinderen van de Hersenstichting Nederland. Beide boekjes zijn bij de tentoonstelling te koop. De tentoonstelling is gratis te bezoeken.

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl