Geen excuses PvdA Brielle

brandweer-brielle-pvdaDe VVD-fractie eiste in de lokale media excuses van de PvdA voor de vragen die zijn gesteld door de fractie over de aanrijtijden van de brandweer bij de brand in Vierpolders in de nacht van 29 op 30 maart.

De PvdA-fractie heeft zich hierover verbaasd.Veiligheid van de bevolking is enorm belangrijk. Zeker in onze regio.

Als er signalen komen dat er mogelijk te laat gereageerd is, is het voor gemeenteraadsleden zaak aan de bel te trekken. Dat hebben wij gedaan door direct en in het openbaar vragen te stellen aan de burgemeester. Zij is hiervoor immers verantwoordelijk. Als dan blijkt dat de aanrijtijden wel klopten, dan is het ook terecht dat dit in alle openheid duidelijk wordt. Dat bleek zo te zijn en daar zijn wij blij mee. Complimenten aan de brandweer hiervoor zijn dan ook op zijn plaats! Als de VVD vragen stellen stemmingmakerij noemt en het CDA en de burgemeester zijn ontstemd, dan zouden wij hen op willen roepen om nog eens goed na te denken over hun taakopvatting als volksvertegenwoordiger en bestuurder.

Dit is des te meer zo omdat wij in een risicogebied wonen. De snelle reactie van de brandweer is dan heel belangrijk, soms een kwestie van leven of dood. Het alert reageren van de brandweer wordt echter bedreigd door bezuinigingen en door de plaats waar het materiaal van de brandweer zich bevindt. Wij hebben in onze vragen aan de burgemeester hier aandacht voor gevraagd. Immers de kazerne in Zwartewaal wordt bedreigd met sluiting en de stallingsplaats van de ladderwagen was op dat moment nog onduidelijk. De Partij van de Arbeid had hierover in januari al vragen gesteld. Gelukkig komt de ladderwagen naar alle waarschijnlijkheid in Hellevoetsluis te staan. Dat is in ieder geval dichterbij dan Spijkenisse, waar die nu staat.

Het zou de burgemeester, de VVD en het CDA sieren als ze zich daar wat drukker over zouden maken. In plaats daarvan verkwanselen ze de discussie over veiligheid tot de vraag wie het meest van de brandweer houdt! Wij houden ook van de brandweer, maar vragen wel regelmatig in de raad naar hoe er wordt gereageerd op gevaarlijke situaties in de gemeente en in de regio. Gelukkig blijkt veel goed geregeld, maar alertheid blijft belangrijk, zeker in een tijd van bezuinigingen. Wij zullen dan ook blijven vragen naar aanrijtijden! En uit de adhesiebetuigingen die wij voor deze vragen hebben ontvangen blijkt dat dit door velen wordt gewaardeerd.

Verder werd duidelijk dat er aan de communicatie nog wel wat kan verbeteren. Pas nadat door de PvdA op TV Rijnmond de aanrijtijden ter discussie waren gesteld werd door de Veiligheidsregio Rotterdam gereageerd. Onze burgemeester vond het pas na de bijeenkomst in Vierpolders nodig om in actie te komen. Vervolgens beantwoordde zij met tegenzin onze vragen. Waarom werd er niet direct een persbericht gestuurd over de aanrijtijden? En waarom gebeurd dat niet altijd na grote incidenten? Het zou mooi zijn als de burgemeester zich daarvoor zou inspannen! Met transparantie is immers iedereen gebaat!

Fractie Partij van de Arbeid Brielle

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl