Geen Tour de Rijke in 2010

no-tour-de-rijkeOndanks de pogingen van de organisatie om middels een kort geding de burgemeester tot inkeer te brengen, zal er geen vergunning komen van de burgemeester van de gemeente Rotterdam die noodzakelijk is om de wedstrijd te laten verrijden op 23 mei aanstaande.

De rechter veroordeelde de passieve en lakse houding van de Gemeente Rotterdam alsmede het late tijdstip waarop de gesprekken met de organisator over de vergunning opgestart zijn.

De rechter heeft weliswaar de gemeente in kosten van het geding veroordeeld, maar heeft de burgemeester niet gedwongen de vergunning te verstrekken en om dat laatste was het allemaal te doen.

Struikelblok was met name de verkeersveiligheid. Hoofdoorzaak is de politie (die onder leiding staat van dezelfde burgemeester) die vanaf het eerste verzoek in november 2009 tot vandaag aan toe in het midden liet hoeveel en op welke wijze er inzet van motoragenten zou zijn bij de Tour de Rijke / Toertocht de Rijke. Inmiddels is gebleken dat de burgemeester en of politie van begin af aan niet van plan geweest is om inzet te plegen bij de Tour de Rijke / Toertocht de Rijke omdat men deze wilde sparen voor andere evenementen..

Daardoor was het voor de organisatie onmogelijk om zekerheid te te geven over de uitvoering van het verkeersplan, zoals dat jaren gehanteerd werd. Gecombineerd met het feit dat de Gemeente Rotterdam het verkeersplan in nevelen hulde door te stellen dat op de route in Rotterdam problemen zouden zijn, zonder exact aan te kunnen en willen geven wat nu precies het probleem was.

Daarnaast speelt ook het nieuwe evenementenbeleid van de burgemeester van Rotterdam een rol, die alle plannen van alle organisatoren onder een vergrootglas legt. Overigens hebben de 17 andere Burgemeesters van de gemeenten die op het parcours van de Tour de Rijke / Toertocht de Rijke liggen wel een vergunning gegeven op basis van hetzelfde plan.

Welke gevolgen het voor de komende jaren zal hebben is nog onduidelijk

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl