Zo schreeuwt de Staatsloterij. En hij viel. Niet op een heel lot maar op 1/5de lot. Gevolg voor de uitbetaling: geen 27.5 miljoen maar iets meer dan 5 miljoen. Nog altijd genoeg voor een nieuw huis, auto, speedboot en een flinke vakantie. Oja, en je baas vaarwel zeggen want de rente is al goed voor een bovengemiddeld maandsalaris.
En toch belazert de Staatsloterij de boel.
Want in de advertentie’s op radio, televisie, kranten en internet heb ik nergens gelezen dat bij het vallen van de jackpot op een vijfde lot er ook slechts een vijfde betaald gaat worden.
“Staat duidelijk in de algemene voorwaarden” zo reageert de Staatsloterij. Nu heb ik nog nooit bij de lotenverkoper iemand die algemene voorwaarden zien doorlezen. U wel? Als iedereen dat zou doen, dan zouden winkels in Nederland veranderen in hotels waar iedereen de avond gebruikt om de complete leveringsvoorwaarden van een Princess waterkoker door te lezen.
Nee, het argument dat de kopers van de Staatsloten niet misleid worden, is een zeer zwakke. Er is door de Staatsloterij enorm veel tijd en millimeters ingekocht bij de diverse media. Om dan in de commercial de regel “Let op, bij het vallen op 1?5de lot is de uitbetaling geen 27.5 miljoen doch 5 miljoen en wat centen”, zo geplaatst. En op de complete pagina in de kranten is het misschien een regel van slechts 5 millimeter hoogte, maar de ruimte was er volop.
Het is niet de eerste keer dat de Staatsloterij beticht wordt van onduidelijke reclame uitingen. Eerder was er een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie over de reclamespots van de dubbele trekking. Terecht werd de Staatsloterij in het ongelijk gesteld.
Een woordvoerder van de Staatsloterij noemt het vervelend dat er verwarring is ontstaan over de trekking. ‘We gaan hard op zoek naar een manier om de ruis weg te nemen.’ Zelf vindt hij dat de boodschap op radio, tv, internet en in bioscopen en kranten duidelijk genoeg was. ‘We hebben altijd gezegd dat de jackpot gegarandeerd valt, niet dat er zeker 27,5 miljoen euro wordt uitgekeerd. Dat hebben mensen en media ervan gemaakt.’
Ja, daaaaaag, zo lust ik er nog wel eentje. Overal staat op die bal: 27.5 miljoen! Hoezo suggestie? Reclame draait om een paar hoofddingen. Een van de belangrijkste is beleving. De Staatsloterij laat in al haar uitingen beleven dat het bedrag 27.5 miljoen is. Laat de man van de Staatsloterij genoeg gele ballen hebben om te zeggen: Oke we hebben het niet gezegd, maar goed van onze marketingafdeling dat zij hebben gezorgd voor een beleving van 27.5 miljoen.
Nee, de Staatsloterij en de Nationale Postcode Loterij boeren goed. Beide omdat zij het spel beheersen van mensen hebberig maken. Van het suggestieve een kunst maken. “Want hele straten winnen bij de Postcodeloterij” (maar wel een lot hebben anders mist u de boot, wordt er niet bij gezegd). “De Jackpot valt gegarandeerd” (alleen hoe groot die jackpot is?).
Laat men in Nederland eens afrekenen met dit soort misleiding. De overheid doet er toch al alles aan om zaken te reguleren. Behalve in deze kwestie. Want de grootste winnaar bij loterijen is altijd de Staatskas!
Mario Guagliardo