Gemeente gaat voor zuiniger – Update

led-verlichtingDe ChristenUnie-SGP in Spijkenisse wil dat de gemeente Spijkenisse vanaf volgend jaar flink gaat besparen op haar energiekosten.

Tijdens de begrotingsraad vroeg zij het college in een motie om een energiebesparingsplan op te stellen. De motie werd unaniem aangenomen door de gemeenteraad.

Fractievoorzitter Bernard Tebrugge namens de twee partijen: ‘Meer dan in het verleden gebeurde moeten we ons gaan richten op energiebesparing. Dat geldt natuurlijk juist ook voor de gemeente met haar voorbeeldfunctie. En het kan ook! We hebben steeds meer technische mogelijkheden en kunnen die ook nog eens steeds efficiënter inzetten. In nog lang niet alle gemeentelijke gebouwen is er energiezuinige verlichting. Dat moet anders. En wat te denken van de openbare verlichting? Door gebruik te maken van energiebesparende verlichting, bijvoorbeeld de LED-lamp, kun je energiekosten besparen tot wel 40%. Het college gaat de komende tijd de mogelijkheden inventariseren en uitwerken in een plan. Wat de ChristenUnie-SGP betreft gaan we daarna snel aan de slag met besparingen’.

Niet duidelijk is of de hogere aanschafprijs van de LED verlichting ten opzichte van “normale” verlichting, in combinatie met het grootverbruikerstatief van de gemeente Spijkenisse ook een financieel voordeel oplevert.

Wethouder Chritel Mourik: “LED-verlichting is op dit moment sterk in ontwikkeling. Echter de ontwikkelingen zijn nog niet zo ver dat LED-verlichting daadwerkelijk voor alle toepassingen echt bewezen geschikt is. De gemeente heeft nog geen concrete plannen om LED verlichting op grote schaal toe te passen. Wel is er een proef gestart met LED-verlichting bij de parkeergarage City Plaza. Deze proef zal de gemeente meer informatie verschaffen in het gebruik van LED”.

Aan de hand van de aangenomen motie zal in het komend jaar een energiebesparingsplan worden opgesteld waarin aangegeven zal worden waar welke besparingen mogelijk zijn. Hierbij zal ook nadrukkelijk gekeken worden naar terugverdientijden. Op basis van het energiebesparingsplan kan de gemeenteraad zich uitspreken over gewenste aanpassingen in relatie tot gebruik en terugverdientijd.

Aangezien LED verlichting zich in ieder geval voor bepaalde toepassingen nog onvoldoende bewezen heeft kan bijvoorbeeld naar aanleiding van het energiebesparingsplan gekozen worden om de wens uit te spreken om dit op termijn toe te gaan passen. De ontwikkelingen kunnen dan gevolgd worden waarna op het moment dat dit mogelijk is alsnog een voorstel wordt gedaan voor de toepassing.

Van Mourik: “Voor nu is het dus te vroeg om conclusies te trekken. De eerste proef loopt en de resultaten daarvan zullen worden meegenomen in het energiebesparingsplan waar een complete en volledige afweging (ook in relatie tot andere besparingsmogelijkheden) ter besluitvorming aan de raad worden voorgelegd”.

“De led-lamp is een goede vervanger voor gloeilampen en halogeenverlichting, maar niet voor spaarlampen en TL-verlichting. Nog niet, maar over drie jaar kan die situatie heel anders zijn”, aldus SenterNovem, het agentschap van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken dat initiatieven ondersteunt die duurzaamheid stimuleren.

Vooral de interactieve led-verlichting gaat dan een rol spelen, aldus het agentschap dat de techniek op het gebied van led-verlichting doorlichtte. Het is nu al wel beter voor milieu en portemonnee om de halogeen- en gloeilampen te vervangen door led-lampen.

Nog dit jaar wil SenterNovem op scholen en kantoren uitproberen of en hoe led-verlichting de TL-buis kan vervangen.

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl