VPinfo

Gemeente Spijkenisse wil fors bezuinigen op kinderboerderij

frank_trotse_pauwAls de bezuinigingsvoorstellen van de gemeente Spijkenisse doorgaan, moet kinderboerderij De Trotse Pauw het straks wellicht doen met nog maar één van de drie beroepskrachten.

In 1972 werd de kinderboerderij door de bevolking van Spijkenisse aan toenmalig burgemeester Bliek geschonken vanwege zijn 25 jarig ambtsjubileum.

Hij gaf het direct terug aan de burgers met dien verstande dat de gemeente verantwoordelijk zou blijven voor het beheer van de kinderboerderij.

Nu, bijna 40 jaar later lijkt het huidige bestuur van de gemeente Spijkenisse, niet meer zo blij te zijn met de toen gemaakte afspraken. Wegen de kosten niet meer op tegen de voordelen? Privatisering zou de oplossing zijn en de gemeente vele euro’s besparen.

Vrijwilligers van De trotse Pauw hebben een brandbrief gestuurd aan de raad en het college omdat zij vrezen dat de dieren en de ruim 75.000 bezoekers per jaar de dupe zullen worden van deze veranderingen.

Ook zijn ze een handtekeningenactie gestart en hebben inmiddels al ruim 2000 mensen hun steun betuigd. Wilt u ook uw handtekening zetten, dat kan op de kinderboerderij of bij de kinderen die in het centrum van Spijkenisse rondlopen met de lijsten.

Brief
Geachte raadsleden, geacht College,
Naar aanleiding van diverse artikelen in het AD/Voorne-Putten, sturen wij u deze mail..
In het betreffende artikel wordt door het college voorgesteld het beheer van de kinderboerderij over te dragen aan een andere instantie dan de gemeente Spijkenisse. Tegen een dergelijke privatisering hebben wij als initiatiefgroep vrijwilligers van de kinderboerderij de volgende bezwaren:

1. De kinderboerderij is een cadeau van de burgers aan burgermeester P.J. Bliek voor zijn 25 jarig ambtsjubileum, nu bijna 40 jaar geleden en hij gaf het terug aan de burgers met dien verstande dat het beheer door de gemeente Spijkenisse diende te gebeuren.Een cadeau dat je in vertrouwen is gegeven verkoop je niet en geef je niet weg.De kinderboerderij is voor de Spijkenissers én van de Spijkenissers. Zo is gebleken nade brand in 1994. De bevolking collecteerde en doneerde geld en zijn er door diverse scholen sponsorlopen georganiseerd. Welke gemeentelijke dienst geniet zo’n massale steun van de bevolking dat na een brand vele tienduizenden guldens bij elkaar worden gebracht voor herbouw? Deze steun ervaren wij nog steeds.

2. Hoofddoelstelling van de kinderboerderij is kinderen (en volwassenen) respect bij te brengen voor milieu en dieren, door middel van educatie en het laten helpen van kinderen bij het verzorgen en voeren van de dieren. Ook spelen de oude boomgaard (een van de weinige monumenten in onze stad) en de Kijktuin hierin een grote rol. Kinderen komen zo direct in contact met dieren en milieu. Educatie, met lessen voor peuters en alle 8 de groepen van de basisscholen, staat bij ons op een hoog niveau. Jaarlijks komen maar liefst (bijna) 200 schoolklassen op bezoek, dat zijn 4.500 kinderen. Kinderboerderijen uit de regio komen naar Spijkenisse om inspiratie op te doen en te leren van ons lesprogramma. Bij het wegvallen van twee formatieplaatsen hebben wij onze twijfels of dit huidige niveau haalbaar blijft. Ditzelfde geldt ook voor het maken en inrichten van tentoonstellingen die regelmatig in het lokaal te bezichtigen zijn en de verschillende leerzame speur- en puzzeltochten over de boerderij. Ook betwijfelen wij of andere organisaties zoals de buitenschoolsopvang, peuterdagverblijven, ouderenzorg en andere van onze (gratis) diensten gebruik kunnen blijven maken.

3. Bij privatisering verschuift het algemeen belang van de burgers van Spijkenisse naar eigen belang van de overnemende organisatie. Kan de kinderboerderij dan nog garant staan voor de huidige laagdrempeligheid, op een kinderboerderij maakt men gemakkelijk sociale contacten, het is een ontmoetingsplaats voor oud en jong. In deze tijd van economische teruggang is voor veel ouders een gratis bezoek aan de kinderboerderij meer dan welkom.

4. De dieren worden verzorgd door gediplomeerde dierenverzorgers. Gediplomeerde verzorgers zijn nodig om de kwaliteit van de verzorging van de levende have te garanderen. Ook het naleven van de steeds strenger wordende regelgeving voor veehouderij en het dierenwelzijn vragen steeds meer vakkundige kennis. Blijft deze kennis, die bij de huidige verzorgers zeker aanwezig is, wel gewaarborgd bij overname?

5. De Trotse Pauw is bovendien een erkend leerbedrijf en geeft vele (met name MBO-leerlingen) de mogelijkheid om stage te lopen op de boerderij.

6. Een team van trouwe hulpen in de leeftijd van 7 tot 14 jaar hebben met hulp van een aantal vrijwilligers in 2009 en 2010 meegedaan aan de Kinderboerderijen Actief Award. Het resultaat was beide keren niet onverdienstelijk en Wethouder Mijnans (2009) noemde dit een prima promotie voor de gemeente Spijkenisse. Wethouder Dijkman toonde zich ook erg trots op onze kinderboerderij (2010).
In haar nieuwjaarstoespraak roemde Burgemeester Salet de kinderen, vrijwilligers en medewerkers hun inzet voor de dieren en het milieu. “De kinderboerderij levert een waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van onze kinderen”. Een uitspraak die helemaal past bij de doelstelling van de kinderboerderij in de huidige bestaansvorm.

Wij zijn een enthousiaste groep vrijwilligers die met heel veel plezier ons steentje bijdragen aan de kinderboerderij. Ook zijn wij er van bewust dat een kinderboerderij als de “onze” niet zonder vrijwilligers kan en zeker hebben meegedragen aan de boerderij zoals die nu is: een boerderij waar iedere gemeente trots op zou zijn.
Bij een eventuele overname door een andere instantie, zullen wij ons zeker door de gemeente Spijkenisse aan de kant gezet voelen.
Wij kunnen dit vrijwilligerswerk doen omdat wij gesteund en begeleid worden door
de beroepskrachten. Zonder hen zouden wij niet in staat zijn het vrijwilligerswerk op
dit niveau uit te oefenen.

Kortom: Wij zien niets in privatisering.

Mobiele versie afsluiten