Gemeenten lopen achter met inburgering

inburgerenInburgering is nog steeds een drama. Van de geplande 50.000 deelnemers dit jaar, gaan er maar maximaal 35.000 aan een cursus beginnen.

Van de 52 grotere gemeenten lopen er slechts dertien op schema: Breda, Tilburg, Den Bosch, Enschede, Hengelo, Lelystad, Maastricht, Sittard-Geleen, Zaanstad, Alphen a/d Rijn, Hilversum, Roermond en Spijkenisse.

Ook blijkt dat 80.000 inburgeringsplichtigen nog geen aanbod voor een cursus hebben gehad.

Gemeenten die tot nu toe hebben gefaald, kunnen extra geld krijgen. Het Rijk heeft deze kabinetsperiode 460 miljoen euro beschikbaar gesteld bovenop de 260 miljoen die er per jaar al voor uitgetrokken is. Minister Eberhard van der Laan (Integratie) is “buitengewoon ongerust” over de inburgering van nieuwe Nederlanders.

Begint met taal

De mediacampagne ‘Het begint met taal’ wordt volgende maand weer nieuw leven ingeblazen om inburgeraars te wijzen op hun plicht zo veel mogelijk deel te nemen aan de Nederlandse samenleving.

Volgens het kabinet zijn de potentiële inburgeraars in de eerste plaats zelf verantwoordelijk om in te burgeren, zegt Van der Laan. “Integratie staat of valt met de participatie van nieuwe Nederlanders in onze samenleving, door werk, op school en in de buurt. Van nieuwe Nederlanders verwachten we daarom dat zij zich inzetten om te participeren in onze samenleving en dat zij de kans die we daarbij bieden, aangrijpen”

Tagged under

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl