Verkiezingen 2010: vergeet uw stempas en ID-bewijs niet

nlidDe gemeenteraadsverkiezingen komen snel dichterbij.

Wie op 3 maart gaat stemmen moet naast de stempas een geldig identiteitsbewijs tonen, bijvoorbeeld een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart.

Zonder geldig identiteitsbewijs mag niet gestemd worden.

Wie geen geldig identiteitsbewijs heeft, kan een nieuw exemplaar aanvragen bij de gemeente Spijkenisse, afdeling Publiekszaken. Het duurt minimaal vijf werkdagen voor men in bezit is van het nieuwe identiteitsbewijs.

Machtigen

Wie niet in de gelegenheid is zelf te stemmen, kan een andere kiezer machtigen om de stem uit te brengen. Geef de stempas (formulier aan achterzijde invullen en ondertekenen) aan de ander, met een kopie van het identiteitsbewijs. Zonder deze kopie te tonen, mag de volmachtstem niet uitgebracht worden. Dit is een onderhandse volmacht.

Het is ook mogelijk om een schriftelijke volmacht te verlenen. Een schriftelijke volmacht kan handig zijn als iemand al lang van te voren weet dat hij niet aanwezig zal zijn op de dag van de verkiezingen en ook niet in staat is om een onderhandse volmacht te verlenen.

Wie gebruik wil maken van een schriftelijke volmacht moet hiervoor uiterlijk 17 februari 2010 een aanvraag indienen bij de gemeente. De formulieren hiervoor zijn bij de gemeente verkrijgbaar. Op het formulier moet zowel de handtekening van de volmachtgever als de handtekening van de gemachtigde worden geplaatst. Er hoeft geen kopie van een identiteitsbewijs overlegd te worden; de gemeente controleert de identiteit van de volmachtgever aan de hand van de gegevens in de gemeentelijke administratie. De stempas wordt direct aan de gemachtigde toegestuurd.

Identiteitsbewijs kwijt of gestolen?

Wie zijn identiteitsbewijs kwijt is, of het is gestolen, kan een stem uitbrengen door een kopie van het proces-verbaal van vermissing dat is opgemaakt door de politie te tonen. Daarnaast dient een ander pasje of document voorzien van naam en foto getoond te worden bij het stembureau.

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl