Goede voorbereiding van levensbelang bij calamiteiten

noodplankoffer1Met de hulp van familie, vrienden of verzorgers slagen steeds meer mensen met een beperking er in lang zelfstandig te blijven wonen.

Maar wat kunnen deze mensen doen als er bijvoorbeeld brand uitbreekt? Welke voorzorgsmaatregelen kunnen zij nemen om hun eigen veiligheid te vergroten en wie kunnen helpen als er een calamiteit is?

 

De zelfredzaamheid bij rampen kan enorm toenemen door een goede voorbereiding en het treffen van de juiste maatregelen. Daarover is op woensdag 27 januari een informatiebijeenkomst in het stadhuis van Spijkenisse. De informatiebijeenkomst is kosteloos en duurt van 10.00 uur tot 14.00 uur, inclusief koffie met wat lekkers en een lunch.

Elke dag gebeuren er overal kleine en grote ongelukken. Niet alleen thuis, maar ook op straat en op het werk. De vlam slaat in de pan en er breekt brand uit. Of de stroom valt uit in de hele wijk. Zo’n situatie kan voor iedereen grote gevolgen hebben. Voor mensen die minder zelfredzaam zijn vanwege een beperking, kan dit extra problemen met zich mee brengen. Dan kan een klein incident een grote ramp worden.

Daarom is een goede voorbereiding zo belangrijk. Tijdens de informatiebijeenkomst op 27 januari wordt informatie gegeven over wat te doen wanneer er brand uitbreekt in de woning of wie te hulp kan schieten wanneer mensen zo snel mogelijk weg moeten komen. De regionale brandweer, het ministerie van Binnenlandse Zaken en de gemeentelijk coördinator rampenbestrijding geven informatie en allerlei tips over welke maatregelen men kan treffen. Er wordt ingegaan op de veiligheid in huis en de omgeving, hoe je alvast hulp van buren of familie kunt organiseren, welke maatregelen men verder zelf kan nemen en wat men van de overheid kan verwachten. Er wordt ook een film vertoond van de landelijke campagne ‘niet bang maar voorbereid’. Iedereen die naar de bijeenkomst komt, ontvangt een informatiemap en een leuk ‘veilig’ cadeau.

Aanmelden

De informatiebijeenkomst vindt plaats op woensdag 27 januari in de Burgerzaal van het stadhuis, Raadhuislaan 106. U kunt zich tot uiterlijk maandag 18 januari aanmelden bij ’t Spil, Uitstraat 8-18. Telefoonnummer (0181) 696 700. Aanmelden kan ook via de website van de WMO Adviesraad: www.wmoadviesraadspijkenisse.nl/aanmelding.

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl