VPinfo

Groen Links over laaggeletterdheid

groenlinksIn Spijkenisse zijn ongeveer 8.000 mensen die lezen en schrijven moeilijk vinden. Ze vinden formulieren invullen en brieven schrijven moeilijk.

Ook is het lezen van belangrijke informatie heel lastig, net als het gebruik van de computer. Hierdoor ontstaan er problemen op het werk en bij het vinden van werk. Ook is het niet makkelijk om alles rondom geldzaken en gezondheid goed te regelen. Groenlinks vind het daarom heel belangrijk dat er goede cursussen zijn. Ook nu de regering en de gemeente gaan bezuinigen willen we dat er zoveel mogelijk mensen van die 8.000 naar les kunnen.

Daarom heb ik al vanaf juni vorig jaar aan de wethouder gevraagd wat de gemeente doet aan het probleem van de laaggeletterdheid. Nu is er eindelijk een plan. Het aanvalsplan laaggeletterdheid. Bij aanvallen, denk ik aan een snelle actie met een goed resultaat. Maar als ik het plan lees, dan lijkt het meer op verdedigen wat je al hebt, veel inzetten op de jeugd en vooral veel reclame maken.

Van de 17 activiteiten die benoemd worden zijn er maar 4 nieuwe activiteiten. En ze zijn allemaal gericht op het werven van nieuwe deelnemers of op het voorkomen van laaggeletterdheid bij kinderen. Dat is natuurlijk ook heel belangrijk. Maar hoe zit het met die cursussen zelf? Als dadelijk de helft, namelijk 4.000 mensen, een cursus willen volgen, is dan het geld op? Kunnen mensen nog een computercursus volgen speciaal voor laaggeletterden? Is er (nog) een reken cursus voor als je, als volwassene, problemen hebt met rekenen en geld? En mag je, als je niet zo snel leert, een aantal jaar erover doen om beter te leren lezen en schrijven?

Vanaf 2012 wordt hier allemaal fors op bezuinigd. Terwijl er is berekend, dat als er geen laaggeletterdheid meer zou zijn in Nederland, dat dat ongeveer 520 miljoen euro op zou leveren. De ROC’s in heel Nederland ontslaan honderden docenten. Worden de cursussen dan gegeven door vrijwilligers of door ervaren docenten? Ook zie ik in het plan niets over het makkelijk leesbaar maken van informatie. Terwijl juist het niet kunnen lezen van verzekeringspapieren, contracten of medische informatie de mensen in problemen kunnen brengen.

In het plan wordt gedacht dat mensen met leesproblemen niet trots zijn op het Nederlands. Het aanvalsplan heet zelfs ” Trots op taal”. Ik weet dat de meeste laaggeletterden wel trots zijn op hun taal. Juist Nederlandse liedjes en zangers worden gewaardeerd. Ik ben niet zo trots op het aanvalsplan laaggeletterden.

Anne-Marie den Ouden

Steunfractielid van Groenlinks

Mobiele versie afsluiten