Nadat twee jaar geleden alle bomen bij de Groene Poort in de Ravense Hoek zijn vervangen door hoge moeraseiken, wordt op 1 april voor het eerst groot onderhoud aan de nieuwe aanplant verzorgd.
De bomen zijn na twee jaar goed aangeslagen en Boomadviesbureau Duifhuizen zal de eerste vormsnoei toepassen en de zijwaartse takken van het bomenscherm langs de geleiders vlechten. Daarmee wordt een begin gemaakt met een dekkend groen loofvlak dat in een paar jaar de Groene Poort zal verfraaien.
Onder de grond krijgen de nieuwe bomen ook de nodige aandacht. In het kader van duurzaam en milieubewust beheer zullen alle eiken voorzien worden van soorteigen mycorrhiza.
Mycorrhiza is een symbiose van schimmels en plantenwortels. In een ongestoord ecosysteem gaan de wortels van de meeste planten en bomen met bepaalde schimmels een symbiose aan die mycorrhiza wordt genoemd. De schimmels vormen bovendien paddenstoelen die in het najaar als vruchtlichamen boven de grond verschijnen. Bomen hebben belangrijke voordelen van deze symbiose: ze worden gezonder en zijn beter bestand tegen allerlei ziekten. Om het bodemleven rond de moeraseiken van de Groene Poort nog verder te verbeteren, worden er duizenden regenwormen in de grond uitgezet. Van regenwormen is bekend dat zij de aarde loswoelen, de beluchting van het wortelgestel verbeteren en het bodemleven bevorderen.