Hemel oriëntatie: naar de sterren kijken

berenHet is natuurlijk leuk om te weten wat er allemaal te zien valt en waar je op moet letten.

Volgens sommige is een astronoom iemand met poep aan zijn schoenen (Wat dan ook nog wel eens voorkomt bij onze jeugd). Hij kijkt immers niet waar hij loopt.

Men kan er aan toevoegen dat je een astronoom ook kunt herkennen aan de builen op zijn hoofd. Lantarenpalen gaan nu eenmaal niet opzij.

Wie de weg wil vinden met behulp van de hemel, moet om te beginnen de vier hoofdwindstreken zoeken: het noorden, oosten, zuiden en westen. De horizon is, wetenschappelijk gesproken, de grens tussen hemelgewelf en aardoppervlak.

De plaats van het hemelgewelf recht boven ons is de Zenit. Het punt recht tegenover de Zenit heet Nadir. Om een bepaalde ster zonder nauwkeurige coördinaten te vinden kunnen we het beste van het noorden uitgaan. Daar staat, in de buurt van de noordelijke hemelpool, een ster die goed met het blote oog is te zien: De Poolster. Het is de hoofdster van de Kleine Beer en hij staat ongeveer een maandoorsnede van de exacte hemel-Noordpool. Om hem te vinden zoeken we het bekendste sterrenbeeld: De grote Wagen (a.k.a. “De Pan” volgens sommige jeugd). Dat is het hele jaar te zien en wordt daarom een ‘circumpolair sterrenbeeld’ genoemd. De Grote Wagen is overigens strikt genomen geen zelfstandig sterrenbeeld, maar bestaat uit de zeven helderste sterren van de Grote Beer. Als we de Grote Wagen hebben gevonden trekken we een verbindingslijn tussen de twee achterste sterren van de Wagen (Als het ware de achteras). Trekken we deze lijn vijf keer zo lang door, dan komen we bij de Poolster uit. Dat geldt voor alle seizoenen, op welke plaats de Grote Wagen zich ook bevindt. Als we van daaruit een loodlijn naar de horizon trekken, vinden we daar het noorden.

Hoe bewegen de sterren zich eigenlijk (bij ons) langs de hemel? Veel mensen staan daar misschien niet zo bij stil. De dagelijkse gang is niet moeilijk; deze ontstaat immers ook door de draaiing van de aarde. Veel sterren komen dus ook op in de buurt van het oosten, culmineren (mooi woord voor het bereiken van zijn hoogste punt) in het zuiden en gaan onder in het westen. Maar niet alle sterren; de sterren rondom de noordelijke hemelpool gaan nooit onder; de sterren rond de zuidelijke hemelpool komen bij ons nooit op! Als we in de richting van de poolster kijken draaien de sterren cirkelvormige banen, linksom om de poolster heen.

Stop! Misschien ga we nu te snel. Als de aarde linksom om haar as draait, draaien de sterren ten opzichte van de aarde dan niet rechtsom? Zeker; maar we kijken nu naar boven; als het ware tegen de onderkant van het hemelgewelf; zo bezien draaien de sterren dus toch linksom. Kijken we vanuit het zuiden, dan zien we de sterren wel naar rechts trekken!

Afijn, altijd al willen weten hoe u zonder TOM TOM kunt oriënteren aan onze sterrenhemel ? Geef u zich dan alvast op voor de nieuwe cursus : “Hemel oriëntatie” die gehouden zal gaan worden door Peter van Vliet op de volgende 5 datums :

Dinsdag 16 maart, 19:30 – 21:15 – Cursus Hemeloriëntatie les 1.
Dinsdag 23 maart, 19:30 – 21:15 – Cursus Hemeloriëntatie les 2.
Dinsdag 30 maart, 19:30 – 21:15 – Cursus Hemeloriëntatie les 3.
Dinsdag 06 april, 19:30 – 21:15 – Cursus Hemeloriëntatie les 4.
Dinsdag 13 april, 19:30 – 21:15 – Cursus Hemeloriëntatie les 5.

Inschrijven kunt u zich vanaf heden door een email te sturen naar : penningmeester@sterrenwachtspijkenisse.nl Kosten voor niet leden bedraagt slechts € 40,- . Voor leden € 15,-. Kosten lidmaatschap incl. cursus is € 50,-

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl