Herdenkings-bijeenkomst VOOK

kindergrafWanneer je kind sterft, val je in een diep gat, de wereld lijkt te vergaan. Als het net gebeurd is, vind je veel begrip en steun van vrienden en familie.

Maar, na een poosje gaat iedereen weer door met de dagelijkse beslommeringen en kun je nergens je verhaal en je verdriet meer kwijt. Een verdriet dat zo groot is, dat het nooit meer helemaal verdwijnt.

In 1981 hebben een aantal ouders met deze gemeenschappelijke ervaring de Vereniging Ouders van een overleden kind opgericht. (VOOK). Het delen van gevoelens, angsten en wanhopen, stelt je instaat om je leven opnieuw op te bouwen, hoewel dat nooit meer zo zal zijn als het geweest is.

Aad Schoovers is regiovertegenwoordiger van VOOK voor Zuid-Holland. Hij en zijn vrouw zijn 6 jaar geleden hun, toen 20 jarige, zoon Barry verloren door een verkeersongeval. Zij hebben veel troost kunnen vinden door met lotgenoten te praten, je hebt vaak maar een half woord nodig om elkaar te begrijpen. De vereniging probeert ouders bij elkaar te brengen die een soortgelijk verlies hebben geleden. Het verlies van een pasgeborene bijvoorbeeld is weer anders dan het verlies van een ouder kind. De vereniging zorgt voor opvang, er is een landelijke telefonische hulplijn, ze verzorgen groepsgesprekken, 6x per jaar verschijnt de ‘rondzendbrief’ en 1x per jaar is er een regiomiddag.

Dit jaar wordt voor de regio Rotterdam, een herdenkingsbijeenkomst georganiseerd op 12 december in de Dorsvloer in Spijkenisse. Mensen die dat willen, kunnen een foto meenemen van hun kind. Alle foto’s worden bij elkaar gezet en de namen van de kinderen genoemd waarna je een kaarsje kunt aansteken. De middag begint om 14:00 uur, de zaal gaat een half uurtje eerder open en om 17:00 uur is de bijeenkomst afgelopen. De middag wordt verder gevuld met verschillende sprekers, allemaal ervaringsdeskundigen. Een harpiste zal samen met een blokfluitist de muziek verzorgen. Tijdens de sprekers zal op de achtergrond op een groot scherm een presentatie te zien zijn met sterren waar alle namen van de kinderen in verwerkt worden. De avond is er voor alle ouders die een kind verloren zijn, religie speelt geen rol en ook mensen die geen lid zijn, zijn welkom.

Aad Schoovers heeft voor deze regio ook een eigen initiatief opgezet, de ouders die lid zijn, ontvangen elk jaar op de sterfdag van hun kind een kaartje vanuit de vereniging. De afbeelding, een vlinder is gemaakt door een kunstenares die voor haar overlijden ook actief was binnen de vereniging. Een klein maar mooi gebaar, dat door de naasten vaak na een paar jaar vergeten wordt.

Hebt u een kind verloren en spreekt het u aan om op deze middag samen met andere ouders de kinderen te herdenken, neem dan contact op met Aad Schoovers via aadschoovers@hccnet.nl of telefoonnummer 0181-633394.

© Irene Hoogenraad

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl