Het verhaal van Sint Joris

sint-jorisVrijdagavond kwamen de speltakken van de Hartelgroep bijeen rond het kampvuur.

Na het zingen van veel bekende kampliedjes, was het dit jaar de beurt aan de Blauwe Vogels, om het verhaal van Sint Joris uit te beelden. Zij kozen niet voor het klassieke verhaal, maar voor een moderne versie.

In een kasteel met wel veertig kamers woonde een jongetje dat Albertus Theodorus Johannes Pieter Brian Hendrikus heette. Zijn roepnaam was Joris. Bij riddertoernooien keek hij ademloos toe. Hij kon niet wachten tot hij zelf met een zwaard kon rondzwaaien. Op een gegeven moment was hij oud genoeg om ridder te worden en kreeg van zijn vader een zwaard. In die tijd moesten ridders een goede daad verrichten om te bewijzen dat ze een echte ridder waren.

Zijn vader gaf hem een goed advies. ‘Wat dacht je van het helpen van oversteken van oude dametjes? Hier in ons dorp is een gevaarlijk zebrapad. Die wilde paardrijders scheuren er maar op los, zodat het voor al die oude mensjes moeilijk is om de overkant van de straat te bereiken. Soms staan ze daar dagen te staan en dat is toch wel heel zielig. Ja, ik denk dat daar een zinvolle taak op jou staat te wachten.’ Joris werd met luid gejuich ontvangen en hielp de dames met oversteken.

Hij wilde net weer naar huis gaan toen hij een heel knap meisje zag aankomen. Ze liep te snikken want haar stiefvader had haar en haar zeven zusjes verkocht aan een oude draak met zeven koppen. Elk jaar moest een van hen naar de draak om zijn tanden te gaan poetsen voor hij naar de tandarts ging. Haar zusjes kwamen nooit terug en nu was het haar beurt. Galant als hij was bood hij aan de draak te verslaan. Natuurlijk lukte hem dat ook en in deze versie trouwde Joris wel met het meisje. In het klassieke verhaal kiest Joris voor zijn vrijheid.

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl