In debat of in gesprek

debat-20feb-broekmeulenOp zaterdag 20 februari is in de bibliotheek van Spijkenisse een groot debat gehouden met alle lijsttrekkers van de politieke partijen van Spijkenisse.

Een leuk moment om met elkaar je politieke standpunten te delen en nog leuker dat er veel bezoekers waren die (nog) niet echt aan een partij gebonden zijn.

Het goed georganiseerde debat begon om 16.00 uur en natuurlijk kon Suzanne Mulder het niet laten de landelijke (voormalige) coalitiepartners te vragen hoe zij over de val van het kabinet dachten. Zelf betreur ik dat het CDA zich niet als een betrouwbare coalitiepartner heeft gedragen en de ChristenUnie en de PvdA voor het blok heeft gezet om toch de missie in Uruzgan te verlengen. De PvdA is de discussie over de AOW niet uit de weg gegaan. Persoonlijk was het me liever geweest dat we op dat punt hadden gebroken, maar de PvdA weet dat regeren vooruit zien is en dat de AOW helaas niet onaantastbaar is. Hoe graag we dat ook willen.

Het debat zelf ging vooral over werkgelegen-heid, economie en kunst en cultuur. Ruim 200 gasten hebben zich flink geroerd en kritische vragen gesteld. Vragen waar te vaak lacherig op gereageerd werd door partijen. Ook soms onnozele reacties en als je de kiezers serieus neemt dan bereid je je goed voor op een debat.

Persoonlijk had ik het ook willen hebben over wijkveiligheid, over gratis openbaar vervoer en over zorg en aandacht voor iedereen. Over goed onderwijs, niemand gaat zonder diploma van school. Over de jongerenproblematiek, maar ook over de Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning waar vermoedelijk straks behoorlijk minder geld naartoe gaat als de PvdA niet meebestuurt. Terwijl Spijkenisse zo vergrijst. Dat los je niet op met nog meer zaken af te wentelen op vrijwilligers, daar moet je professionele ondersteuning voor regelen! Duidelijk werd mij in ieder geval dat slechte boodschappen (nog) niet gecommuniceerd worden door het gemeentebestuur. En die slechte berichten zijn er, dat bleek wel uit de emoties rond het kappen van bomen en woningen die te lang leeg staan. Dát moet beter de komende vier jaar.

Het debat had wat mij betreft nog wel en paar uurtjes mogen doorgaan. Het was prima georganiseerd en Suzanne Mulder had gelukkig heel veel aandacht voor de bezoekers. En zo hoort dat ook! We zijn er immers voor de inwoners van Spijkenisse en luisteren naar hun vragen en opmerkingen was mij een waar genoegen. Hulde aan de bibliotheek die het debat heeft georganiseerd.

Ook in de straten waar we huis aan huis Spijkenissers opzoeken krijgen we veel informatie over wat mensen raakt en bezighoudt. Bijvoorbeeld in Groenewoud waar in de weekends jongelui voor herrie en vernielingen zorgen, maar waar ook velen prettig wonen. In Vogelen-zang langs de drukke Ouverturelaan, waar mensen zich zorgen maken over de veiligheid van hun kinderen en blij zijn met het groen blijvende park. In Spijkenisse-Noord waar mensen al jaren in de renovatie zitten, het wel zien opknappen, maar waar nu aandacht moet zijn voor de woonomgeving. In Maaswijk wachten bewoners al 11 jaar op een bushalte, die er nog niet is terwijl in de Elementen al een halte was voordat er mensen woonden. Dat zijn zaken die onze inwoners bezighouden, en waar zij – ondanks dat ze graag in Spijkenisse wonen – aandacht voor vragen. Gewone zaken, dicht bij huis!

Dit zijn maar een paar voorbeeldjes van gesprekken die we met onze inwoners huis aan huis hebben. We spreken ook met eenzame mensen die het heerlijk vinden toch met iemand hun gedachten te kunnen delen. Samen met de vragen die ons Ombudsteam bereiken zijn we de inwoners behulpzaam bij het oplossen van hun vragen. Daar geniet ik van, daar ben ik ook voor, daar is de politiek voor. Samen met de bewoners en samen met een groot aantal partijgenoten die door de kiezers op 3 maart niet alleen een stem geven maar ook een stem hebben. Wij blijven met u in gesprek. Spijkenisse onze stad en onze toekomst. 3 maart PvdA Lijst 2!

Sylvia Broekmeulen

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl