Is het de macht van de wethouder?

stadhuis-spijkenisseSinds de eerste berichtgeving over het charme offensief van de gemeente Spijkenisse komen er bij de redactie van VPinfo reacties binnen over de werkwijze binnen het gemeentehuis.

Het beeld wat hierdoor naar voren komt is zorgwekkend. De melders drukken ons op het hart om niet hun naam te noemen op onze site en voorzichtig met de informatie om te gaan. Sommigen van hen zijn nog steeds werkzaam binnen de gemeente.

“Ik kom om mijn werk te doen. Iedere keer weer verbaas ik mij over de gang van zaken. Wanneer we met projecten aan de gang zijn, zijn wij niet eens meer verbaasd als een bepaalde wethouder even aanschuift. Dat begint met een ge├»nteresseerd praatje. Maar aan het einde van een dergelijk gesprek wordt tussen neus en lippen door gemeld wat je vooral wel en niet moet doen.”, aldus een melder.

Een andere tipgever: “Het was eind 2003 of begin 2004 dat de wethouder aan de afdeling communicatie heeft doorgegeven dat hij het prettig zou vinden als bedrijf X ingeschakeld zou worden bij projecten. Dat gebeurde mondeling. Zoals vaak opdrachten werden gegeven. De wijze waarop was veelal vragend maar eigenlijk dwingend”.

Een ondernemer uit Spijkenisse: “Vroeger leverde wij bepaalde diensten aan de gemeente. Maar toen het lopende contract bijna was afgelopen kregen wij te horen dat dit niet verlengd zou worden. De opdracht ging naar een ander. Laat kregen wij door dat deze nieuwe opdrachtnemer een fors hogere vergoeding kreeg. Maar wij betwijfelen of de dienstverlening onder de nieuwe leverancier er op vooruit is gegaan. Wij waren in de gelukkige omstandigheid dat het wegvallen van de gemeente geen gevolgen had voor ons bedrijf. Maar het past compleet in het beeld dat de gemeente lokale bedrijven links laat liggen.”

En zo zijn er nog een aantal reacties binnen gekomen. De vraag rijst of dit structureel is. Mocht u ook wat kwijt willen (anoniem), mail ons via redactie@vpinfo.nl, twitter of op andere wijze. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl