Bestuurders, ambtenaren, politie, officieren van justitie uit verscheidende gemeenten waren donderdag 30 september bijeen in de raadzaal van het gemeentehuis van Hellevoetsluis voor de jaarconferentie van RADAR.
Het betrof de derde editie voor betrokkenen met taken en verantwoordelijkheden voor de aanpak van discriminatie in het werkgebied van RADAR. De eerste twee conferenties zijn vooral over de inrichting van de Wet Gemeentelijke Anti-discriminatievoorziening gegaan, nu stond vooral de inhoud van het werk centraal. Na de opening door burgemeester Kleijwegt van Hellevoetsluis was er naast enkele presentaties een drietal workshops. Hoe om te gaan met discriminatie?, Hoe discriminatie te voorkomen?, maar ook voor gemeenten om wettelijke taken uit kunnen voeren als het jaarlijks te rapporteren over discriminatie.De gemeente Hellevoetsluis is graag gastheer van de conferentie geweest. De betrokkenheid van het gemeentebestuur bij de bestrijding van discriminatie is groot. Niet alleen vanwege de wettelijke taken. Eerder is het college betrokken geweest bij de anti-discriminatiedag van 2008.
RADAR is het bureau voor gelijke behandeling en tegen discriminatie werkzaam in de regio’s Rotterdam- Rijnmond, Midden- en West-Brabant en Zuid-Holland-Zuid.
RADAR toetst en bewaakt de handhaving van artikel 1 van de Grondwet. Dit wetsartikel garandeert het recht op gelijke behandeling en verbiedt discriminatie. Voor de betreffende regio’s is RADAR de instelling op het gebied van gelijke behandeling: vraagbaak, waakhond, databank, kennisinstelling en lobbyist voor gelijke behandeling en tegen discriminatie.
De meest voorkomende vormen zijn discriminatie op grond van huidkleur/afkomst, geslacht, seksuele gerichtheid, geloofs-/levensovertuiging, leeftijd en handicap.