De graffitiartiest, die het portret van Burgemeester Salet met de bedanktekst voor het door de gemeente georganiseerde oudejaarsfeest gemaakt heeft, zegt: ’Ik had zondag even niks te doen en de frustratie over het geslaagde “kutfeestje” knaagde al een tijdje’.
In twee uur tijd heeft hij het kunstwerk gemaakt. Graffiti wordt op deze skatebaan normaal gesproken gedoogd. ‘Ik was heel verrast dat het weggehaald was, ze laten altijd alles staan, zelfs dingen die echt weg zouden moeten. Nu zijn ze op de teentjes getrapt en is het binnen no-time weg! Het blijkt maar weer dat ze bij de gemeente geen humor hebben. Het was als grap bedoeld en ik heb het zelfs nog “netjes” gehouden.’
De jongen uit Spijkenisse had uit verschillende bronnen gehoord dat het feest €42.000,- euro ging kosten. “Een belachelijk hoog bedrag voor maar 4 uurtjes feest voor een beperkte groep”; vind hij. In veel buurthuizen is het materiaal dat ze moeten gebruiken van ‘voor de oorlog’ en als er gevraagd wordt om geld voor vervanging dan is er geen budget. Dat er dan nu in 4 uur tijd 42.000 euro doorheen gejast wordt, gaat er bij hem niet in. Zelf is hij niet geweest en wilde er ook niet heen omdat hij vind dat het geld veel beter besteed had kunnen worden.’Maar ja, dit feest was goed voor “het smoelwerk” van de stad. De verkiezingen komen er weer aan en nu kunnen ze roepen: Kijk eens wat we allemaal doen voor de jeugd!
Het jongerenbeleid van de gemeente Spijkenisse vind hij diep triest, in de lijstjes als het gaat om jongerenwerk scoort de gemeente Spijkenisse slecht. Je hoeft maar één brug over om te zien dat het ook anders kan, in Hoogvliet krijgen ze alles voor elkaar, daar wordt in het jongerenbeleid geïnvesteerd. “De briljantjes” is daar een mooi voorbeeld van. Jongeren krijgen een kans om hun talent te ontwikkelen en als tegenprestatie moeten ze dat talent inzetten op sociaal en maatschappelijk vlak voor anderen in de samenleving. Hier, in Spijkenisse, is het ‘van de straat houden en voor de rest je bek houden.’ Het kan veel beter, bijvoorbeeld door het organiseren van workshops. Onderweg naar zelfstandigheid loop je tegen zoveel dingen aan, daar kunnen we best wat hulp bij gebruiken.”
Maar in Spijkenisse hebben we toch ook het jongerendebat, wat vind je daar dan van? ‘Dat is alsof je een bokser in de ring zet met zijn handen vast gebonden op zijn rug en daar dan een wethouder bij in de ring laat stappen.’ Ze vragen dan jongeren uit de 1e klas van de middelbare school, die hebben nog geen kaas gegeten van de politiek. Laten ze maar eens jongeren tussen de 16 en 23 neerzetten, dan wordt zo’n wethouder van de tafel geveegd!
Over het feest wil ‘Fros’ (tag) nog kwijt dat hij niet begrijpt dat er nergens in de media te lezen was dat het zo mis gegaan is, die avond in Den Oert, waarom alleen persberichten dat het zo fantastisch geweest is allemaal? Ook dat was voor hem een reden om deze statement in graffiti te maken, de waarheid mag best gezegd worden!
Dat er zoveel media-aandacht voor zijn kunstwerk is, vind hij leuk. Het doel was om de mensen te laten zien, wat er achter de schermen gebeurt. Dat het zo massaal opgepakt is, vind hij alleen maar positief. Voor de gemeente heeft hij maar één boodschap: Ze kunnen meer verwachten!
© Irene Hoogenraad / VPinfo.nl