Jongeren en politiek

jongeren-politiekVandaag gastcollege gegeven bij de MBO opleiding ICT aan het Zadkine in Spijkenisse. Ik mocht dat doen samen met Frans van der Vliet van D66.

Uitgangspunt was aangeven waarom wij ons politiek inzetten voor Spijkenisse en wat dat dan inhoudt.

Het blijkt in dat soort gesprekken dat het moeilijk blijft jongeren, in dit geval tussen de 16 en 18 jaar, te interesseren in politiek. Niet in de laatste plaats omdat alleen het woord politiek alleen al de zenuwen die desinteresse opwekken onmiddelijk overmatig stimuleren.

Omdat vragen eigenlijk uitbleven besloten we maar een aantal thema’s zelf in de groep te gooien. Interessant was te ontdekken dat veiligheid bij deze groep eigenlijk geen issue blijkt te zijn en dat dat zelfde geldt voor integratie. De aandacht werd aangewakkerd toen Frans en ik vanuit het thema soft drugs in de tegenstelling gedogen / niet gedogen terecht kwamen. Voor de VVD is het heel helder; regels zijn er om te worden nageleefd en zo niet of schrappen of optreden. D66 zei op dit punt dat je ook praktisch moet zijn en waar nodig eventueel regels moet gedogen. De jongeren gaven aan dat ze vooral vinden dat er op dit gebied met twee maten wordt gemeten. Als voorbeeld werd het samenzijn in winkelcentra aangegeven. Als je met een groepje jongeren staat moet je weg maar wanneer dit ‘senioren’ zijn dan kan het wel. Onduidelijk dus!

Het leuke was wel dat er genoeg meningen waren en toch ook wel ambities om daar iets mee te doen. Alleen hoe doe je dan mee? Ik trek me dit als lid van een politieke partij persoonlijk aan. Ik vind het echt een falen dat de politiek het (nog) niet voor elkaar krijg die gasten echt aan ons te binden (Dit geldt overigens voor meerdere doelgroepen!). Er werd door hen zelf ook aangegeven meer in te zetten op de communicatiemiddelen die zij gebruiken. Hyves met ze mee, speel warcraft online en zoek die gasten op. Ze maken in online games in weze ook politieke keuzes (in welk wapen of voertuig stop je je geld en wat moet je vervolgens laten)

Voor politieke partijen en overheidsorganisaties is het belangrijk om vooral daar te zijn waar de jongeren zijn in plaats van te denken dat ze naar jouw organisatie toekomen.

De inspiratie van de groep vandaag geeft mij nog meer de motivatie om me hiervoor hard te maken, ze te betrekken bij de politiek via hun eigen kanalen. Er is een wereld te winnen!

Alexander Scheek

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl