Kieskompas ja of toch maar nee?

kieskompas1Op 19 mei 2009 is in de commissie Algemene Zaken het besluit genomen als gemeente Spijkenisse deel te nemen aan het kieskompas.

De inwoner van Spijkenisse kan dan aan de hand van stellingen de partij die het dichts bij hem ligt vinden.

Hier ging wel enige discussie aan vooraf, was het het goede middel bij gemeenteraadsverkiezingen? De partijen liggen niet zo ver van elkaar af. Maar bij meerderheid voorgestemd. Van de PvdA hoefde het geheel helemaal niet en de LPF had een voorkeur voor de stemwijzer, een andere mogelijkheid.

Er is in november/december vorig jaar de mogelijkheid gegeven om stellingen te poneren bij het kieskompas en die zouden bij gezamenlijkheid worden besproken. Ware het niet dat 3 dagen voor deze avond de ONS fractie aangaf de uitnodiging niet te hebben ontvangen en ook nog geen stellingen had ingeleverd. De overige partijen vonden dat problematisch en er is ervoor gekozen de griffier te vragen om in overleg de avond te verzetten.

Januari, nieuwe ronde, ONS heeft nog steeds geen stellingen ingeleverd. Het wordt een lange avond die niet door iedereen even serieus wordt genomen. Uiteindelijk ontvangen wij 34 stellingen waarop wij als partijen in alle rust kunnen reageren.

Vorige week bleek dat ONS niet door wil gaan met dit item: De verantwoordelijkheid ligt bij de partijen zelf om campagne te voeren, stellingen zijn niet te nuanceren, nog niet alle verkiezingsprogramma’s zijn openbaar. Ook de VVD en de PvdA twijfelen. ONS en de VVD hebben de beantwoording van de stellingen ook nog niet doorgestuurd. Wat nu? De grootste partij de regie geven en stoppen? Wat betreft GroenLinks niet. De kiezer is niet dom en ziet dit als aanvulling op zijn keuzemogelijkheden. Wij zijn niet bang stellingen te beantwoorden, nuancering is te vinden in de toelichting en ons programma.

De beslissing is nog niet genomen, misschien kunnen we doorgaan met de partijen die wel willen. Krijgt een vervolg.

Anne Marie Koopman-van Kouwen (Lijsttrekker Groen Links)

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl