Kiezen in Kenia: Challenge

kenia-modderwegVrijdagavond komt Margaret. Twee jaar geleden dook ze als vrijwilliger op bij het Rotary Doctorsproject. Ze bleek een opleiding tot tandtechnicus te volgen, maar die dreigde door geldgebrek te sneven.

Inmiddels is ze met enige hulp bijna afgestudeerd en keert ze maandag terug naar Mombasa voor de laatste maanden praktijkervaring.

Een laboratoriumuitrusting is in Nederland bij elkaar gezocht en komt binnenkort naar Kenia. Benieuwd of het lukt een prothesepraktijk in Mpeketoni te beginnen. De latente vraag is zeker aanwezig. Het weekeinde op het eiland Lamu bestaat uit wandelen, museumbezoek, zeilen, eten onder de sterren en strandvertier. Op het vasteland heeft het ondertussen flink geregend. De wegen zijn een grote modderpoel geworden. Peter glibbert en glijdt met zijn Toyota alle kanten op.

Maandagmorgen naar de speciale school in Mogowe: The Lamu school for the mentaly challenged. Eddy en Robert zullen vandaag samen de kliniek in Baharini bemannen. Cecilia om acht uur opgehaald. Haar echtgenoot rijdt mee. Hij moet wat zaken met de autoriteiten regelen en daarvoor moet je in Kenia naar de districtshoofdstad, in dit geval Lamu. Een hele reis voor een tamelijk onbenullig document. De weg is nog slechter dan gisteren. Alle kuilen staan vol water zodat niet valt in te schatten hoe diep ze zijn en ook de bermen staan blank. Het is kiezen tussen wegslippen en wegzakken en soms gebeurt allebei tegelijk. Passerende bussen lijken zich diagonaal voort te bewegen. De tocht van nog geen 45 kilometer duurt meer dan anderhalf uur. Onbegrijpelijk dat sommigen in Nederland dit voor hun lol doen. Je krijgt er ernstige pijn van in je rug. Bij de school helpt het halve lerarencorps met uitladen.

kenia-stroomHoewel de door de school beschikbare generator volgens opschrift minstens 2000 watt zou moeten leveren valt er niet meer dan een kwart daarvan uit te persen. Ook een tweede en een derde uit het dorp aangevoerde exemplaar laat het afweten. De oplossing is het aanstellen van een hoofd stekkerwisselaar. Eerst de compressor op onze eigen generator aansluiten.

Wanneer die op druk is de afzuiger aan het stroominfuus. Na het leggen van ongeveer twee vullingen is de compressortank leeg en leidt de kreet: Change please tot wisselen van stekkers en het weer opbouwen van druk. Het lukt zo een dozijn kinderen te behandelen.

kenia-kiezen-trekkenOp een na gaat dit zonder problemen. Voor het eventueel trekken van kiezen wil de directeur eerst toestemming van de ouders, dat komt wel in een later stadium.

Om vier uur schuiven we alle apparatuur in de kamer van het schoolhoofd die daarmee zijn werkplek voor deze week verliest. Alleen de generator en het gebruikte instrumentarium gaan mee naar Mpeketoni. Inmiddels is de echtgenoot van Cecilia gearriveerd en hotse botsen we weer anderhalf uur terug. Reprise op woensdag, donderdag en zonodig vrijdag.

Klik hier voor meer kiezen in Kenia

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl