Kiezen in Kenia: De eerste week

kenia-de-wagenWim van de Burg komt op visite. Twintig jaar geleden begonnen vanuit een hutje inmiddels uitgegroeid tot de onbetwiste onderkoning van Mpeketoni.

Hij weet jaar in jaar uit met name in het Westland gelden bij elkaar te brengen om allerlei ontwikkelingsprojecten tot stand te brengen.

Het hutje is inmiddels ingeruild voor een riante behuizing op een groot stuk grond waar allerhande teelttechnieken worden uitgeprobeerd. Op het terrein staat naast een werkplaats, een schuur en een gastenverblijf ook het onderkomen van de Rotary Doctors. Er wordt de hele dag door geschoffeld, geharkt, gezaagd en getimmerd.

De organisatie van Wim en inmiddels zijn Keniaanse vrouw bouwde de afgelopen jaren tientallen scholen en waterputten. De putten worden met de hand gegraven tot een diepte van soms wel 30 meter.

Op dit moment is er een groep Westlanders op bezoek, die bouwactiviteiten afwisselt met excursies. De twee verpleegkundigen uit het gezelschap gaan ook een dagje met dokter Jan mee. Vieze wonden kijken zoals hij dat plastisch uitdrukt. De groep straalt een grote mate van blijheid uit. Ze blijven in totaal drie weken met als afsluiting een safari. Woensdag blijft Robert in Baharini om de zorg aan de langskomende volwassenen te verlenen. Met Cecilia weer naar Hongwe. Dit maal om de laatste leerlingen van een van de plaatselijke scholen te behandelen. We halen ze met de auto op. Onderweg zingen ze niet geheel spontaan, maar wel heel mooi en meerstemming geweide liederen.

Donderdag staan twee locaties op het programma. Eerst Hindi, een heel stuk rijden over hobbelige wegen. Op de medisch post is het een grote drukte. Er worden gratis muskietennetten uitgedeeld aan moeders met kleine kinderen. De laatsten moeten als bewijs worden meegebracht. Met een certificaat van echtheid. Onder de cliëntèle van vandaag bevinden zich twee gedetineerden uit de nabij gelegen gevangenis. Beide dames zijn gehuld in een zwart-wit gestreepte jurk waarvan kennelijk slechts een maat beschikbaar is. De dunste van het stel moet het geval met beide handen rond het lichaam houden. De strafbare feiten, onder andere marihuanabezit, worden ongegeneerd besproken.

kenia-de-werkplekOm twaalf uur kunnen de tangen weer opgeborgen en gaat de rit via het Hardrock Café, ja zelfs hier aanwezig, al is er geen sprake van muziek laat staan van Hardrock. Na de lunch gaat het veder naar Mokowe. Daar is de regionale Lamu School for the Disabled gevestigd. Het niveau is vergelijkbaar met dat van een Nederlandse ZMLK school. Het terrein en de gebouwen zien er goed verzorgd uit. De kinderen blijven er slapen en krijgen een afwisselend programma voorgeschoteld. Het eten, maïs met bonen, is net opgediend. In de raamloze keuken staan grote pannen op houtvuren te pruttelen, de porties zijn riant. Op twee na laten alle 60 kinderen zich gewillig inspecteren. Het gebit moet wel tussen de maïs en de bonen worden opgezocht. We beloven volgende week, de laatste week voor de vakantie, drie dagen lang te komen behandelen. Met de aanwezige generator en ons eigen exemplaar moet net genoeg stroom opgewekt kunnen worden.

Ondertussen is Eddy, de nieuwe Coho, zeg maar HBO-tandarts gearriveerd. Hij heeft samen met Steven, de Coho uit Mundica, bijna een etmaal in de bus gezeten. Hij heeft al een matras gekocht en is tevreden met de kamers die Cecilia voor hem geregeld heeft. Twee kale ruimten met elektriciteit, het collectieve toilet is tien meter verderop, de waterput nog iets verder. Op het terrein dat bij een kerkgebouw hoort staan meerdere woningen, een gemeenschapsruimte waar druk vergaderd wordt en een school. Daar tussendoor sjouwen kippen, geiten, een koe en heel veel kinderen. De heren blijven eten en gaan daarna vroeg naar bed.

kenia-behandeling2Vrijdag is het observatiedag. Hoe gaat de nieuwe medewerker het doen. Kan hij alleen kiezen trekken of behoren ook vullingen tot zijn repertoire. Zijn benadering van de patiënten, zowel volwassenen als kinderen is in elk geval heel vriendelijk en verder valt het reuze mee. Het prepareren van een vulling kost hem erg veel tijd en de gereedschapskeuze is voor discussie vatbaar, maar hij beheerst de uitgangspunten. Alleen ervaring ontbreekt overduidelijk. Dat is echter een kwestie van tijd.

Alle medewerkers nogmaals op het hart gedrukt dat zij het project moeten trekken en verantwoordelijk zijn voor het succes. Nog drie weken en dan moeten ze het samen doen. Scholen bezoeken, kinderen behandelen en ook nog geld verdienen met de volwassenenzorg.

Na een uitgebreide poetsbeurt gaan alle instrumenten achterin de auto voor het programma van maandag in Mokowe. Bij de afslag naar Farmers Court staat langs de hoofdweg een roadblock. Dit bestaat uit een aantal metalen balken met scherpe punten dwars over de weg met in de berm twee of drie agenten. Ze laten ons met rust, maar bijna elke motorrijder wordt aangehouden. Geen helm betekent een boete, wel een helm maar een korte broek een boete. Lange broek maar sandalen een boete. Dichte schoenen maar geen rijbewijs een boete. In het voorbijrijden een bankbiljet naar de agenten werpen is voordeliger en spaart tijd. Ze vinden toch altijd wel wat. Steven gaat morgen weer terug naar Mundica en dient zijn declaratie in. Voor 25 euro zit hij weer een etmaal in de Simba tours bus.

Klik hier voor meer kiezen in Kenia

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl